Банкеръ Daily

Свят

"Тиха нощ, свята нощ" звучи за първи път на Коледа през 1818 г.

На органиста и учител по музика Франц Грубер дължим тази най-популярна коледна песен.

В нощта на 24 срещу 25 декември през 1818 година за първи път е изпълнена песен "Тиха нощ, свята нощ" (на немски: Stille Nacht). Това се случва по време на Коледната литургия в Оберндорф край Залцбург. Автор на оригиналния текст, написан на немски език, е австрийският свещеник Йосеф Мор, а мелодията е композирана от органиста и учител по музика Франц Грубер.

Днес съществуват множество версии на историята за създаването на тази песен.

Немският текст за оригиналните шест строфи на химна, известен ни като "Тиха нощ", бил написан от Йосеф Мор в 1816 година, когато той бил още млад свещеник, назначен в църквата в селцето Марипфар в Австрия. Неговият дядо живеел наблизо и можем да предположим, че той може би е измислил и написал тези стихове по време на някоя от своите разходки, когато е отивал при своя възрастен родственик. Дали това е така - не знаем, и можем само да приполагаме какво е вдъхновило Йосеф Мор да съчини тази поетическа версия за раждането на Христос. Но, всички ние сме щастливи, за това че той не е забравил това свое стихотворение, когато се е върнал обратно в Оберндорф, година по-късно.

На 24 декември 1818 година Йосеф Мор отишъл в дома на учителя по музика Франц Грубер, който живеел на квартира в близкия град Арнсдорф. Показал на своя приятел написаната поема и го помолил да добави мелодия в съпровод на китара, за да може да се изпее в църквата. Защо е искал да създаде новият химн - не ни е известно. Според някои версии причината е в това, че не е работел органът в църквата. Според други, помощникът на пастора, който обожавал музиката на китара, просто е искал новият химн за Рождества да се изпълни по този начин.

По-късно същата вечер, когато тези двама приятели, поддържани от хора, стояли пред главния олтар в църквата "Св. Николас" и пеели "Stille Nacht! Heilige Nacht!" за първи път, едва ли са могли да си представят въздействието, което ще има тяхната композиция по целия свят.

През 2011 г. „Тиха нощ, свята нощ“ е призната от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на Австрия. Днес мелодията и текста са обществено достояние, т.е. за песента не се прилагат изключителни права на интелектуална собственост.

В Оберндорф край Залцбург има музей на песента "Тиха нощ, свята нощ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във