Банкеръ Daily

Свят

Тибетците в изгнание се боят за бъдещето си след Далай Лама

На молитвено бдение за здравето на  Далай Лама в неговия храм в северна Индия, тибетските бежанци заявиха, че се притесняват, че няма да спечелят борбата за родната си земя до смъртта на 83-годишния монах поради нарастващото китайскко нараства международното влияние, предаде ''Ройтерс''.

Около 100 000 тибетски будисти живеят в изгнание в Индия, 60 години след като техният духовен лидер се е укрил там след неуспешно въстание срещу китайското управление. Оттогава Далай Лама е в центъра на борбата да запази жива мечтата за Тибет, който има културна и езикова свобода, както и свобода от това, което те виждат като потисничество от страна на китайската държава.

Нобеловият лауреат за мира се смята за един от най-влиятелните хора в света, което се простира далеч отвъд будизма. Макар да е изградил демократична структура за тибетците в изгнание, за тях е много  трудно да си представят видят как ще продължат борбата си след смъртта ма Далай Лама.

Китай смята Далай Лама за опасен сепаратист и забранява показването на негови снимки или някаква публична демонстрация на преданост и почит към него. В същото време Китай отрича да потиска правата на тибетския народ. Управляващите твърдят,  че са поставили край на крепостничеството и е донесли просперитет на изостаналия тибетски регион, както  и че напълно зачитат правата на тибетците.

Далай Лама, в интервю за ''Ройтерс'' в кабинета си, заяви, че силата на тибетците е „базирана на истината“, която в крайна сметка ще спечели.

Тибетските емигранти разглеждат нарастващата сила на Китай като най-голямото препятствие пред мечтата им за осигуряване на „свободна“ родина.

Когато Далай Лама бяга от Тибет през 1959 г., Китай е бедна страна, която се бори с бедността. Сега тя се конкурира със САЩ за глобален авторитет.

Позовавайки се на бойкота на Ганди за чуждестранните дрехи, тибетският готвач Церинг Дорджи и неговите колеги от храмовата кухня заявиха, че избягването на китайски стоки може да се превърне в мощен инструмент за тяхната борба дори след Далай Лама. ''Сега те са изключително мощни, дори Америка се страхува от тях.'' - каза 53-годишният готвач.„Всеки купува продуктите им. Хората не осъзнават, че овластяват Китай за сметка на тяхната собствена страна.''

Facebook logo
Бъдете с нас и във