Банкеръ Daily

Свят

"Тянгун-1" изгоря над Тихия океан

Китайската космическа станция "Тянгун-1" навлезе в земната атмосфера и изгоря над южната част на Тихия океан, предадоха световните агенции, като се позоваха на китайските космически власти.

Модулът навлезе в атмосферата днес в 8.15 ч пекинско време (3.15 ч българско време) и до голяма степен изгоря, заяви Центърът за управление на пилотираните полети на Китай.

По-рано китайските власти казаха, че е малко вероятно големи отломки да достигнат Земята. Учени прогнозираха, че станцията до голяма степен ще изгори в атмосферата и почти няма да представлява опасност за хората.

Китайският в. "Глобал таймс" заяви, че големият шум, който се е вдигнал в световните медии около падането на "Тянгун-1", е отразявал "завистта" в чужбина към космическата индустрия на Китай.

Апаратът излезе от контрол през 2016 г.

Рискът за човек да бъде засегнат от отломък с над 200 грама тегло беше 1 на 700 милиона. Хората нямат никакво основание да се притесняват, успокояваха предварително от Китайската програма за пилотирани космически полети.

Всяка година около 100 тона неизползваеми сателити, излезли от контрол космически апарати, използвани горни степени на ракети и всякакво, превърнало се в отпадък оборудване, биват привлечени в горните плътни пластове на земната атмосфера и завършват живота си като огнени следи в небето.

"Тянгун-1" е първата космическа станция на Китай и експериментална лаборатория. Тя беше изстреляна на 30 септември 2011 г. от пустинята Гоби. До нея са летели един автоматизиран и два апарата с екипаж. Постепенно станцията започна да губи височина. Първоначалният план беше за контролирано навлизане в атмосферата, но през март 2016 г. "Тянгун-1" излезе извън строя и контактът с нея беше загубен.
 
Дългата 10,4 м станция бе само един от стотиците милиони космически отпадъци, които се носят в орбитата на планетата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във