Банкеръ Daily

Свят

Тялинг Коопманс печели Нобел за приноса си в теорията за оптималното разпределение на ресурсите

На днешния ден можем да си спомним за Тялинг Коопманс (Tjalling Koopmans), американския икономист от нидерландски произход, Нобелов лауреат през 1975 година. Той е напуснал този свят на 26 февруари 1985 г. в Ню Хейвън (New Haven) - град в Кънектикът. В този град се намира Йейлският университет, който е сред най-значимите в света и сред първите пет университета в САЩ, член на Бръшляновата лига.

През 1975 г., заедно с руснака Леонид Канторович, Коопманс печели Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за приноса му в теорията за оптималното разпределение на ресурсите.

Тялинг Коопманс е роден на 27 август през 1907 г. в Гравеланд (Нидерландия).

Той започва да посещава Университета в Утрехт (един от най-старите в страната и един от най-големите в света) на 17-годишна възраст, специалност математика. След това се мести в Амстердам, където също изучава математика. Коопманс е учил и в Лайденският университет - най-старият в страната. Училището е член на Coimbra group, Europaeum и Лигата на европейските изследователски университети, организации, включващи най-престижните и добри университети в Европа.

Коопманс е учил при Ян Тинберген – нидерландския икономист, който през 1969 г. заедно с Рагнар Антон Китил Фриш, получава първата Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за развитието и прилагането на динамични модели в анализа на икономическите процеси.

При формирането на своите идеи Коопманс е повлиян от Тригве Магнус Ховелму (Trygve Magnus Haavelmo) - норвежкия икономист, удостоен също с Нобелова награда за икономика през 1989 г. за изясняването на теорията на вероятностите като основа на иконометриката и за анализите му на едновременните икономически структури.

През 1940 г. Коопманс се заселва в САЩ. Работи като чиновник във Вашингтон. След това започва да преподава икономика в Чикагския университет.

През 1946 г. става пълноправен гражданин на САЩ. През 1955 г. Коопманс се мести в Ню Хейвън, щата Кънектикът, където преподава в Йелския университет.

Леонид Витальевич Канторович (на руски: Леонид Витальевич Канторович) е руски икономист и математик, създател на линейното програмиране. Работи в областта на функциите и функционалния анализ, както и в сферата на изчислителната математика. Той е единственият руски икономист, печелил това отличие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във