Банкеръ Weekly

Свят

Тестът за приятелство "Хуауей"

Тръмп е готов на всичко, за да махне китайците от 5G мрежите на съюзниците си

Джонсън трудно ще накара Тръмп да отстъпи
S 250 b9befdd8 0aa5 4a3b 9523 774c25e8c7f5

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да спре споделянето на информация с европейските страни, които приемат да работят с китайския телекомуникационен гигант "Хуауей" при изграждането на своята 5G мрежа. Сблъсъкът на Съединените щати с компанията се изостря, а кулминацията още не е дошла. Тепърва предстои евентуалното екстрадиране от Канада на финансовата директорка на компанията Мън Ванчжоу, обвинена в продаване на оборудване за Иран. Затова за Вашингтон бе неочакван и тежък ударът, който понесе от най-близкия си съюзник – Великобритания.

На 28 януари премиерът Борис Джонсън подкрепи участието на "Хуауей" в изграждането на британската високоскоростна 5G мрежа. Британското решение е в пълно противоречие с позициите на Съединените щати и може сериозно да навреди на прословутите

"специални отношения"

между двете страни. Какво обаче накара Лондон да се реши на такава стъпка и какви ще са международните политически последици?

След това, което на Острова определиха като "щателен преглед", на "Хуауей" ще бъде позволено да участва в изграждането на 5G мрежата, но участието й ще бъде ограничено до 35% от компонентите и тя няма да има достъп до нейните "чувствителни части". Особено до онези, които са от съществено значение за националната сигурност – например свързани с ядрената енергетика и отбраната. Великобритания даде да се разбере, че досега китайците не са имали участие във въпросните области и това няма да се случи и в бъдеще. Нещо повече, те ще бъдат под надзора на специален орган – Центъра за оценка на киберсигурността на "Хуауей", който ще е подразделение на Националния център за киберсигурност, създаден през 2010-а. Самата компания приветства това решение.

Изглежда че британското решение почива на прагматични съображения, като водещи са разходите. "Хуауей" системно инвестира в европейските комуникации и вече е разработила 4G мрежите на Великобритания, Германия, Полша. Британските амбиции са за 5G покритие до 2025-а и

опитът на гиганта

като водещ световен доставчик на телекомуникации не може да бъде пренебрегван. Изключването му от процеса ще увеличи разходите и ще доведе до забавяне. А и в момента няма кой да го замести.

За Борис Джонсън, който изигра водеща роля в британското напускане на Евросъюза, е особено важно да сключи изгодно търговско споразумение със Съединените щати. Затова и решението му за "Хуауей" дойде като гръм от ясно небе. Администрацията на Тръмп съвсем ясно изрази разочарованието си. Редица медии, включително "Файненшъл таймс", съобщиха за "яростно недоволство" на американския президент от британската стъпка. Още преди това Тръмп бе определил компанията като "опасна", а и въпросът за отношенията с нея далеч не е личен проблем на стопанина на Белия дом – напротив, той е един от малкото, около които е обединена цялата американска политическа класа.

Зад океана отдавна са подозрителни към участието на "Хуауей" в изграждането на 5G мрежата заради

опасността от шпионаж

и неуморно критикуват британския опит за спестяване на разходите, който според всички във Вашингтон подкопава коалицията "Пет очи" за обмен на разузнавателни данни между САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Затова последното предупреждение на Тръмп трябва да бъде приемано повече от сериозно.

Докато някои американски съюзници като Австралия, Япония, Нова Зеландия и Тайван ще стоят настрани от китайската компания, други, сред които Франция и Германия, не отхвърлят възможността за сътрудничество с нея. В самата Великобритания решението не е прието еднозначно. В писмо, подписано от бивши министри и висши представители на Консервативната партия, се иска да се намери по-добър вариант за комуникациите, както и да бъдат изключени възможни "високорискови" доставчици.

Редица държави още не са определили позициите си за "Хуауей".

Еврокомисията не е забранила

сътрудничеството с нея, но предлага на страните членки да ограничават участието на високорискови доставчици и внимателно да го наблюдават. Брюксел излезе с "инструментариум" за регулиране на 5G мрежите, предвиждащ стриктен преглед на чуждестранните инвестиции и глоби за фирми, радващи се на държавни субсидии – все мерки, насочени към китайската компания без упоменаване на името й.

Както в Съединените щати, така и навсякъде другаде въпросът за участието на "Хуауей" е и политически, и свързан с търговията. В интерес на истината, макар и частна, тя вероятно се е облагодетелствала от протекционизъм и субсидии в противоречие с принципите на свободния пазар. Въпросът дали е ползвала предимства, поставящи я в привилегировани позиции, остава отворен.

Няма съмнение, че бъдещето принадлежи на 5G мрежите – облачни технологии, изкуствен интелект, космически технологии – все области, в които Китай напредва бързо и макар че изостава от Америка, я догонва. Това обяснява и защо зад океана все по-силно се надигат гласове, настояващи САЩ да придобият контролни пакети в "Ериксон" и "Нокия".

Все още не е ясно как Лондон и Вашингтон ще се разберат за ограничаване на участието на "Хуауей" и за спасяване на споразумението си за обмен на разузнавателни данни, но бъз съмнение очакваното търговско споразумение за след Брексит е застрашено. А ако Съединените щати не изпълнят заканите си, ще проявят слабост пред европейските си съюзници.

 

 


Рядко единодушие


За "Хуауей" и републиканци, и демократи са на едни позиции. Републиканският сенатор Линдзи Греъм писа в Туитър: "Решението излага на риск американско-британските споразумения за обмен на разузнавателна информация и може сериозно да усложни евентуално споразумение за свободна търговия". Греъм изрази надежда Лондон да преосмисли позициите си.

Конгресменът демократ Ро Хана пък определи санкциите срещу "Хуауей" като "основателни" предвид безпокойството за националната сигурност и големите субсидии, на които се радва компанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във