Банкеръ Daily

Свят

Тестовете на оксфордската ваксина в Индия дават добри резултати

Втората и третата фаза на клинични изпитания в Индия на ваксината срещу новия коронавирус - "Ковишийлд", дават добри резултати и препаратът може да се окаже реално решение на проблема с пандемията.

Това съобщава публикация във в."Хиндустан таймс", която се позовава на мнение на Съвета за медицински изследвания - висшият индийски орган по провеждане на биомедицински изследвания.

"Ковишийлд" е експерименталната ваксина, разработена от Оксфордския университет и компания "АстраЗенека". Изпитания с нея се провеждат още във Великобритания, Бразилия, РЮА и САЩ.

"Въз основа на резултатите от втората и третата фаза на изпитания Индия ще търси ранен достъп до този препарат. В института "Серум" в Индия вече са произведени 40 милиона дози от ваксината", се посочва в съобщение на Съвета.

В Индия са в ход изпитания на три ваксини срещу новия коронавирус. Компаниите "Бхарат Байотех" и "Зайдъс Кедила" провеждат тестове на разработените от тях ваксини "Коваксин" и "ЗайковДи". В института "Серум" се провеждат изпитаният на "Ковишийлд". Индийските власти одобриха провеждането на втора и трета фаза на клинични изпитания на руската ваксина "Спутник V".

Европейската комисия съобщи, че ще предостави още 100 милиона евро безвъзмездно за световния механизъм "Ковакс" (COVAX) за общ и справедлив достъп до бъдеща ваксина срещу COVID-19 за държавите с ниски и средни доходи.

Така общата осигурена от ЕС сума по механизма ще достигне половин милиард евро, се отбелязва в съобщението.

До днес общо 184 държави, включително от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, участват в механизма, като 92 от тях са икономики с ниски и средни доходи. Няколко държави от ЕС също допринасят за привличане на над 870 милиона евро за механизма.

Целта на механизма е да бъдат осигурени два милиарда дози ваксина до края на следващата година, уточнява комисията.

Широката общественост може и да се е изморила от новия коронавирус, но трябва да остане много бдителна, предупреди днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО)Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той говори пред участниците в третото издание на Парижкия форум за мир. 

"Ние може и да сме изморени от Ковид-19, но Ковид-19 не е изморен от нас. Европейските страни полагат усилия, но вирусът не се е променил значително", отбеляза той.

Тазгодишното издание на форума е посветено на темата за света след пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във