Банкеръ Daily

Свят

Терористът от Нова Зеландия отмъщавал и за Шипка и Булаир

Австралиецът Брентън Тарант, който призна, че е автор на терористичния акт в Нова Зеландия  е оставил манифест от 37 страници, в който обяснява какви са причините за действията му.

Състезатели от националния отбор по крикет на Бангладеш са били в центъра на терористичния атентат в новозеландския град Крийстчърч. Спортистите са били в една от джамиите, срещу които имаше две въоръжени атаки. Предполага се, че по време на стрелбата в джамиите е имало близо 300 души. Нападателят първо открил стрелба в мъжкото молитвено помещение, а след това се насочил към женското. Очевидци разказват, че стрелял в хората от упор. Четирима души са задържани за нападението – трима мъже и една жена, обявиха местните власти. До момента се съобщава за 49 жертви. 

Човекът, който в Туитър се представя като Брентън Тарант, заявява, че отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност - като кланетата на християни в Европа при османското нашествие. Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са и боевете при връх Шипка през 1877 г. На друг от пълнителите на автомата на терориста е написано "Битката при Булаир 1913 г."

Според австралийския премиер Скот Морисън този мъж е австралийски гражданин и го описа като „екстремистки настроен крайнодесен, жесток терорист”.

По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата, съобщиха от българското Министерство на външните работи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във