Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей: Тръмп на 100% подкрепя НАТО

На съвместна пресконференция в Белия дом с президента Доналд Тръмп британският премиер заяви, че той е "100% зад НАТО". Тереза Мей е първият чуждестранен лидер, който се среща с новия държавен глава на САЩ

Двамата обсъдиха значимостта на "специалните отношения" между страните им, ангажимента си към НАТО и търговията, наред с други въпроси.

В кратка пресконференция двамата лидери поеха ангажимент за засилване на връзките между Вашингтон и Лондон, но останаха уклончиви по отношение на въпроса кога ще бъде сключено и как ще изглежда бъдещото им търговско споразумение. "Мисля, че ще се разбираме много добре. Често успявам да узная много бързо дали ще се разбирам добре с някого", каза Тръмп в своя дебют на дипломатическата сцена.

Тръмп опита да очарова гостенката си още от самото начало, показвайки й бюста на Уинстън Чърчил, който използва за декорация на Овалния кабинет. Мей поздрави Тръмп за неговата "удивителна изборна победа" и съобщи, че американският президент е приел покана на кралица Елизабет Втора да отиде в Обединеното кралство със съпругата си на държавно посещение по-късно през годината.

Но взаимното ласкателство не прикри напълно различията между двамата лидери по някои въпроси, включително Русия.

Мей зае по-твърда позиция по отношение на санкциите срещу Русия, наложени в отговор на кризата в Украйна. В отговор на журналистически въпрос Тръмп каза, че е още много рано да се говори за вдигане на санкциите. Мей каза, че те трябва да останат в сила, докато Минските споразумения не бъдат приложени напълно.

Камерите на медиите заснеха изненадващ кадър как двамата лидери за момент се хванаха ръка за ръка, докато минаваха под колонадата в градините на Белия дом. След срещата в Овалния кабинет те продължиха разговора си в трапезарията на Белия дом, където обядваха салата с айсберг, задушени телешки ребърца с картофено пюре и солен крем карамел брюле

Facebook logo
Бъдете с нас и във