Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей ще предложи на депутатите нова оферта за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей обяви, че преди да напусне поста си ще изложи пред Камарата на общините нова оферта с подобрен пакет от мерки по законопроекта за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Повод за коментара на премиера е, че в петък преговорите между британското правителство и опозиционната Лейбъристка партия за Брекзит приключиха без споразумение. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин написа писмо до Мей, в което отбелязва, че преговорите са се изчерпали заради нестабилността на правителството. Според Корбин макар преговорите да са били подробни и конструктивни, не е постигнато разбирателство по спорните въпроси между правителството и опозицията.

"Какъвто и да бъде изходът от всеки индикативен вот, аз не просто ще поискам от членовете на парламента, а вместо това ще ги помоля да погледнат новата и подобрена сделка със свеж чифт очи и да й дадат своята подкрепа", заяви  Мей и добави, че кабинетът ще обсъди план за редица индикативни гласувания с цел да бъде установено кои предложения може да съберат депутатско мнозинство.

В писмо до Мей, Корбин написа в петък, че разговорите са отишли „възможно най-далеч” и той не е убеден в сигурността на правителството. Според него всяка договорка, която те могат да постигнат може да бъде прекратена заради ерозията на доверието към министър-председателя. В същото време британският премиер съобщи, че ще състави график за избиране на своя наследник. Графикът с всички процедури ще бъде обявен след четвъртия вот за сделката на Мей в парламента в началото на юни. По-рано тя обеща, че ако сделката ѝ отново бъде отхвърлена, тя ще се оттегли от поста си

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във