Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей се обръща към Китай след Брексит

Британският премиер Тереза Мей заяви днес в Пекин, че иска да задълбочи отношенията на Великобритания с Китай в светлината на Брексит и че ще проучи всички възможности за бъдещи двустранни търговски връзки, предаде Ройтерс. Мей направи това изявление в Пекин, където разговаря с китайския премиер Ли Къцян в Двореца на народите.

"Сега е добър период да мислим за начини за укрепване на златната ера в отношенията между Китай и Великобритания и на стратегическото партньорство между Пекин и Лондон", каза Мей, предаде Франс прес.

Понятието "златна ера в британско-китайските отношения" бе използвано за първи път по време на първата визита на китайския президент Си Дзинпин във Великобритания през 2015 г.

Днес китайският премиер Ли Къцян каза, че се надява "тази ранна пролет в Китай да донесе нови плодове за китайско-британските отношения, които ще направят още по-бляскава златната ера на двустранните връзки".

Мей, придружавана от съпруга си Филип Мей и от 50 ръководители на компании и организации, е на тридневна визита в Китай. Тя беше вече в град Ухан в централната част на страната, преди да дойде в Пекин. Утре Мей ще се срещне с китайския президент Си Дзинпин, а в петък приключва визитата си с посещение в Шанхай.

Делегацията, придружаваща премиерката, е най-голямата, изпращана някога за официална визита в чужбина през годините на управлението на Мей, уточниха от нейната канцелария.

Същевременно Ройтерс съобщава, че британският премиер е казала днес, че Китай и Великобритания са се съгласили да вдигнат забраната за внос на британско говеждо в Китай след шест месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във