Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей: Провал на Брексит ще бъде катастрофа за демокрацията

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ако Брексит не бъде осъществен, това ще бъде "катастрофална и непростима загуба на доверието в демокрацията".

Два дни преди ключовото гласуване в Камарата на общините на нейната сделка за Брексит обаче стана ясно, че междупартийна група от депутати планира промяна в правилата на парламента, така че в случай, че сделката бъде отхвърлена, депутатите да поемат функциите на правителството.

В статия в "Сънди експрес", цитирана от БНР, Тереза Мей отправя пламенен призив към депутатите да подкрепят сделката й, като отбелязва, че ако това не стане, рискът Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка или Брексит изобщо да не се случи ще бъде голям.

В същото време от Даунинг стрийт изразиха тревога от перспективата депутатите да поемат контрол по делата за Брексит, ако сделката бъде отхвърлена във вторник.

"Сънди таймс" информира, че депутати от целия политически спектър планират промяна в правилата на Камарата на общините, която да им позволи при провал на сделката на Мей те да поемат отговорността за Брексит.

По този начин депутатите, а не министрите ще поемат парламентарните дела без участието на премиера. Реална последица от това би било депутатите законово да принудят правителството да отложи Брекзит след определената дата 29 март. До момента се смяташе, че единствено министрите могат да удължават 2-годишния процес при задействането на член 50 от Лисабонския договор.

В понеделник дебатът по сделката на Мей ще бъде подновен в Камарата на общините.

Повече от 100 депутати от Консервативната партия на премиера и северноирландските юнионисти обаче смятат да се противопоставят на сделката, което предвещава загуба за Тереза Мей.

Лейбъристите също ще гласуват против сделката на Мей, но техният лидер Джеръми Корбин все още не желае да подкрепи призивите за втори референдум, предпочитайки провеждане на общи избори, ако сделката бъде отхвърлена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във