Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей предложи на депутатите ново споразумение за Брексит

Британският премиер Тереза Мей предложи на депутатите да гласуват ново споразумение за Брексит, за да може страната да излезе от ЕС както британците гласуваха на референдум преди три години, предаде Франс прес.

"Има последна възможност да се намери начин" да се отговори на вота на британците, добави пред журналисти Мей. Тя също така предложи на депутатите да гласуват по организирането на втори референдум за Брексит и за временното оставане на Великобритания в митнически съюз с ЕС.

Мей уточни, че правителството й ще включи в новия текст на споразумението за Брексит изискване депутатите да гласуват дали да се организира втори референдум, предаде Ройтерс.

"Разбирам силните настроения в Камарата на представителите по този важен въпрос. Така че депутатите, които искат втори референдум за потвърждаване на споразумението, трябва да разберат, че е нужно споразумение и следователно трябва да се гласува законопроект за излизане от ЕС, за да може това да стане", каза Мей.

Великобритания няма да напусне ЕС, освен ако споразумението за Брексит получи подкрепата на парламентарно представените политически партии, добави тя.

Мей съобщи, че законопроектът за Брексит, който тя смята да внесе в парламента в началото на юни, ще включва "значителни промени за защита на икономическата и конституционна цялост на Обединеното кралство".

"Истината е, че след три опита да се получи парламентарна подкрепа няма да напуснем ЕС, освен ако имаме споразумение, което може да осигури по-широка партийна подкрепа", заяви британският премиер.                                                                                     

Facebook logo
Бъдете с нас и във