Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей посреща председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Лондон

Британският премиер Тереза Мей посреща в Лондон председателя на Европейския съвет Доналд Туск - ден преди да произнесе голяма реч за виждания та си за бъдещите отношения с Европейския съюз. 

Градусът на напрежение във Великобритания е висок преди речта на Мей, от която се очаква яснота за позицията на британското правителство преди втората фаза на преговорите за Брексит, информира БНР.

Доналд Туск пристига в Лондон, след като в сряда главният преговарящ за Евросъюза Мишел Барние обяви плановете на Брюксел по споразумението за Брексит, които обаче не бяха посрещнати добре в Лондон, особено по въпроса за северноирландската граница.

Тереза Мей заяви, че никой британски премиер не може да приеме предложението, защото то накърнява целостта на Обединеното кралство предвид идеята, че за да няма твърда граница, Северна Ирландия трябва да остане в митническия съюз.

Бившият британски премиер Джон Мейджър критикува Тереза Мей за нейната крайна стратегия в преговорите за Брексит. Той призова депутатите в парламента да получат право на свободен вот по крайната сделка. Ако се налага, преговарящите да бъдат пратени обратно да договорят подобрение по сделката или решението да бъде предоставено на народа в нов референдум, изтъкна Мейджър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във