Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей поиска предсрочни избори във Великобритания

Премиерът на Великобритания Тереза Мей призова днес за предсрочни парламентарни избори на 8 юни, предаде Ройтерс.

Правителството има точен план за договаряне на условията по Брексита с Европейския съюз и има нужда от политическо единство в Лондон, се аргументира тя.

"Проведохме заседание и стигнахме до съгласие, че трябва да бъдат свикани общи избори на 8 юни", съобщи Мей в изявление, прочетено пред резиденцията й на "Даунинг стрийт".

Тя посочи, че ще внесе утре в парламента законопроект за свикване на предсрочни избори, който трябва да бъде одобрен с мнозинство от две трети.

Основната опозиционна сила, лейбъристите, теоретично има възможност за блокира инициативата, но нейният лидер Джереми Корбин даде да се разбере наскоро, че няма да се противопостави на предсрочни избори, отбелязва Франс прес. Днес Корбин, цитиран от Ройтерс, приветства инициативата на Мей.

Министърка-председателката, която заема поста от по-малко от една година, смята да се възползва от изключително слабите позиции на лейбъристите в допитванията, за да укрепи мандата и мнозинството си чрез народния вот преди трудните преговори за напускането на ЕС.

По план следващите редовни парламентарни избори във Великобритания трябва да се състоят през 2020 г., но Тереза Мей, чиято популярност е в зенита си, сметна, че е настъпил подходящият момент да се опита да засили своята легитимност и да получи пълна свобода на действие за предстоящия двугодишен период на преговори, отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във