Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей: Подготвяме се усилено за евентуални проблеми след Брексит

Може да има рискове за работните места, услугите и сигурността на хората, на които служим, като обръщаме гръб на споразумение (с ЕС). Правителството вече е засилило подготовката за евентуални проблеми след Брексит. Ако няма сделка, ще има смущение в краткосрочен план", каза Мей. Искаме да предприемем всички стъпки, които можем, за да смекчим това. Това заяви британският премиер Тереза Мей на заседанието на британското правителство, което се събра днес, за да обсъди въпроса за засилване на подготовката за евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се обсъжданията да се съсредоточат върху това как да бъде отпуснато държавно финансиране в размер на 2 милиарда британски лири за справяне с евентуалния икономически хаос.  Мей, която отложи парламентарното гласуване по своята сделка за Брекзит за средата на януари, каза вчера, че правителството ще "обсъди следващия етап от подготовката ни за този сценарий (без сделка)".

Министърът по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление Джеймс Броукъншайър каза, че от известно време правителството се отнася сериозно към изгледите за излизане без сделка, но че е "правилно и подходящо" да се подготви за хаотичен Брексит.

Правителството обаче е разделено между привърженици на Брекзита, които смятат, че Великобритания може да се справи с излизане от ЕС без сделка, и по-проевропейския лагер, според който напускането без споразумение трябва да бъде избегнато на всяка цена.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във