Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей отново убеждава парламента да подкрепи сделката и за Брексит

Британският премиер Тереза Мей отправи пламенен призив към депутатите "да изпълнят техния дълг и да гласуват за нейната сделка за Брексит".

Мей ще отговаря днес на въпроси в Камарата на общините, където освен нейните нови предложения за гласуване дали да се излезе от ЕС без сделка и евентуално отлагане на Брексит, ако нейната сделка не бъде одобрена, ще бъдат разгледани и други алтернативни предложения, съобщава БНР.

Тереза Мей предложи на депутатите три гласувания. На 12 март - по нейната сделка, на 13 март - дали Обединеното кралство да излезе без сделка, и на 14 март - дали искат отлагане на Брексит.

В писмо до "Дейли мейл" премиерът пише, че в проведените дискусии с ръководството на ЕС и лидерите на страните-членки личи истинска решимост да се намери начин Великобритания да напусне със сделка и призовава парламентът да изпълни дълга си, за да може страната да върви напред.

В същия вестник обаче бившият министър за Брексит Дейвид Дейвис обвинява Тереза Мей, че "се е поддала на шантажа на проевропейски настроените депутати и отварянето на вратата за отлагане на Брексит е погрешен сигнал към Брюксел".

Днес депутатите ще обсъдят и гласуват внесената от премиера процедура, както и алтернативни предложения. Едно от тях е поправката на Ивет Купър за блокиране на опцията Брексит без сделка. За какво обаче точно ще бъде гласувано ще стане ясно по-късно, тъй като председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу е този, който взема крайното решение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във