Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей обяви оставката си

Британската премиерка Тереза Мей ще подаде оставката си като председател на Консервативната партия на 7 юни. По време на обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 Мей съобщи дългоочакваната новина. Процесът по избор на нов лидер ще започне на следващата седмица.

"Вече ми е ясно, че е в най-добър интерес на страната, нов министър да продължи с усилията за излизането на страната от Европейския съюз. Затова аз днес обявявам, че ще се оттегля като лидер на Консервативната партия на 7 юни, петък, за да може да се избере наследник”, заяви Мей.

Тя отбеляза, че се е борила да направи Великобритания страна, която работи за мнозинството, а не за малцина, а също така да изведе държавата от ЕС. Мей допълни, че е направила най-доброто, за да изпълни волята на британския народ за Брексит.

Според закона лидерът на най-голямата партия в парламента автоматично поема поста премиер на страната. Гласуването за неин заместник ще започне през следващата седмица 10-14 юни.

Докато процесът по избирането на нов лидер на партията тече, Мей ще запази поста си. Това ще бъде процес, протичащ в два етапа, при който за двама финални кандидати ще трябва да гласуват 125 000 членове на Консервативната партия.

Според Би Би Си и вестник "Дейли телеграф" много поддръжници на премиерката са й отказали подкрепа, след като във вторник тя обеща пред депутатите, че те ще могат да гласуват за провеждане на втори референдум за Брексит, ако подкрепят споразумението с ЕС. Според източници на Би Би Си от правителството това е предизвикало истински шок у някои министри и на заседание на кабинета, посветено на въпроса за Брексит такава възможност не е била одобрена.

Редица министри, включително тези на вътрешните и на външните работи и по въпросите за Шотландия, се опитали лично да информират Мей за позициите си и поискали  среща с нея. Тя обаче отказала. Тогава последва оставката на Андреа Лийдсъм - лидерка на Камарата на общините и по същество личен представител на Мей в долната камара на парламента. В писмо до премиерката тя изрази несъгласие с курса й по въпроса за развода с ЕС. Лийдсъм се аргументира, че не може повече да подкрепя подхода на правителството за Брексит, след като поредната маневра на премиерa Тереза Мей в усилията й да прокара своята сделка имаше обратен ефект. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във