Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей казва за Brexit

Британският премиер Тереза Мей ще представи вижданията си за начина на излизане на Великобритания от ЕС на 17 януари. Планът за Brexit, макар и в общ вид, се очаква с повишен интерес както от лидерите на ЕС, така и от финансовите пазари, се посочва в анализ на "Капман Холдинг".

Британски депутати вече заявиха, че намеренията са началото на преговорите да бъде поставено още преди лятото. Като краен срок за излизане на страната от ЕС засега се сочи 2019 г.

В очакване на плана на британския премиер несигурността обхвана паунда, чийто курс спрямо долара в понеделник рязко падна. В зависимост от изявлението на Мей и неговите тълкувания, в следващите дни може да се очакват нови движения на британския паунд и в двете посоки, смятат анализатори от „Капман Холдинг“. Още повече, че във вторник ще бъдат обявени данните и за няколко ценови индекси на Острова, най-важният от които е Индексът на потребителските цени, т.е. инфлацията за 2016 г.

Наскоро в телевизионно интервю Тереза Май заяви, че националният суверенитет и контрол върху имиграцията са с по-висок приоритет за правителството, отколкото достъпът до единния пазар на ЕС. Според допитване, повечето британци подкрепят тази позиция. Не случайно като цяло премиерът Май и Консервативната партия все още се радват на голяма подкрепа при проучванията на общественото мнение.

Предвижданията са голяма част от "тежестта" при преговорите за излизане на Великобритания от ЕС да падне върху споразуменията за търговията и данъчното облагане.

А новоизбраният президент Доналд Тръмп коментира вчера, че би искал сключване на търговско споразумение между САЩ и Великобритания "много бързо". Тръмп - който официално встъпва в длъжност на 20 януари - изказа мнение, че е възможно и други държави да напуснат ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във