Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей: Европейците ще могат да останат във Великобритания

Световните агенции разпространиха предварително речта, която британският премиер Тереза Мей ще държи днес пред Европейския съвет, съобщи БНР. Очаква се Тереза Мей да обещае на  трите милиона граждани на ЕС, пребиваващи на Острова, възможно най-добрите условия след Брексит. Ще отпадне и задължението на европейските граждани във Великобритания да разполагат с пълна здравна осигуровка (Comprehensive Sickness Insurance), каквато трябва да имат понастоящем според правилата на ЕС. Според предварително разпространения текст на речта тя ще каже:

"Гражданите на ЕС, които устроиха живота си в Обединеното кралство, имат голям принос за нашата страна. И ние искаме те и техните семейства да останат. Не мога да бъда по-ясна: гражданите на ЕС, живеещи законно в Обединеното кралство днес, ще могат да останат".

Очаква се Мей да изрази намерение за "гъвкав и творчески" подход в преговорите с Брюксел относно правата на гражданите, така че дискусиите да приключат успешно "през следващите седмици". Мей възнамерява да назначи група от компютърни, технически и правни експерти, която да гарантира гладко протичане на процеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във