Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей - да играеш, за да загубиш

Във Великобритания дори поддръжниците на "твърд Брексит" вече не са сигурни какво се случва. Британският премиер Тереза Мей обяви през седмицата, че иска на 22 май Великобритания да може да напусне Европейския съюз със сключено споразумение за изтеглянето. Тя се беше договорила с лидерите на ЕС за отлагане на Брексита до 22 май, ако британските депутати одобрят сключеното с Брюксел споразумение за изтегляне до 29 март. Но на 29 март британският парламент отхвърли сделката за трети път. В момента Мей се опитва да постигне компромис  с лидера на опозицията Джереми Корбин. Но без успех. Ръката, протегната в последната минута на  Корбин, предизвика гнева на еврофобската част от нейната партия, която се опасява, че Brexit може да й се изплъзне. Определян като "опасен марксист", лидерът на лейбъристите иска на практика да запази тесни връзки с ЕС чрез митнически съюз. Премиерът започна масирана отбрана срещу свои и опозиция. 

Корбин е категоричен, че трябва да има пазарни отношения с Европа. Все неща, с които мнозина в Консервативната партия трудно ще се съгласят. Тереза Мей между другото дава уверения в писмо си до Доналд Туск, че ако Великобритания не напусне Евросъюза преди 23 май, страната ще спази закона като участва в европейските избори.

Както писа "Велт" е  Мей може да влезе в учебниците по история като премиерът, опитал всичко, но не постигнал нищо и загубил накрая и малкото, което и е останало. Откакто тя встъпи в длъжност през юли 2016 г., нейният приоритет беше да умиротворява твърдолинейните в своята партия, торите. Междувременно силата на реалността или, иначе казано, осъзнаването, че е невъзможно да се напусне ЕС и едновременно с това да бъдат запазени всички преимущества от еврочленството, стана крайно очевиден факт от политическия живот.

Макар да се намира на противоположната страна на европейския дебат, бившият консерватор канцлер Кенет Кларк е съгласен. Тласъкът за Брексит, обяснява Кларк, идва от възраждането на дясното английско националистическо крило на неговата партия. Проектът отразява напрежението на консерватизма, който никога не се е примирил със загубата на империя. Напускането на ЕС или "Деня на независимостта", както го наричат поддръжниците, се корени както в носталгията, така и в популисткия бунт срещу елити и аутсайдери, който предоставя на европейския дебат вътрешен гняв.

За 10 април е насрочена извънредна среща, на който държавните и правителствени ръководители на 27-те трябва да решат дали да дадат зелена светлина на исканото от Тереза Мей отлагане на Брексит. Но какво ще се случи след това?

 


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във