Банкеръ Daily

Свят

Тереза Мей: Атаката в Сирия е правилна и законна

Британският премиер Тереза Мей е категорична - ударите по Сирия са били правилни и законни след химическото нападение срещу цивилни в сирийския град Дума.

Мей каза, че целта е да бъде спряна употребата на химически оръжия от сирийските власти и да се изпрати сигнал към света, че употребата на такива оръжия е неприемлива.

"Беше и правилно, и законно да предприемем военни действия с нашите най-близки съюзници, за да се облекчат по-нататъшни човешки страдания, като се намалят способностите на сирийския режим да извършва химически атаки", посочи британският премиер.

"Тази колективна акция изпраща ясно послание: международната общност няма да стои настрана и няма да толерира употребата на химически оръжия. Това не беше намеса в гражданската война, нито имаше за цел смяна на режима. Това беше ограничен, прецизен и ефикасен удар с ясни граници. Въпреки че е в ход цялостна оценка на ударите, ние сме уверени в техния успех", продължи Тереза Мей. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейното правителство подкрепя ударите срещу сирийския режим и "необходимата и уместна военна интервенция".

На свой ред сирийският президент Башар Асад е категоричн, че ударите по военните обекти на правителството му са го накарали още по-категорично да се бори срещу опонентите си.

"Тази агресия единствено ще направи Сирия и народът ѝ по-твърди в намерението си да се борят срещу тероризма за всяка педя от страната“, заяви той.

Асад е обсъдил по телефона детайлите на ракетния удар с президента на Иран Хасан Роухани.

"Време е западните сили, които подкрепят тероризма, да признаят, че са загубили контрол. Те чувстват, че са загубили доверието на своите народи и на света“, посочи Асад.

Със своите действия САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа в Сирия и провокират нова вълна от бежанци. Това пише в официалната позиция на руския президент Владимир Путин.

Според Путин подобни действия помагат само на терористите в Сирия. Той добавя, че въздушните удари са в разрез с Устава на ООН и на международното право, след като не са разрешени от Съвета за сигурност на световната организация.

Руският президент добави, че ударите по цели в Сирия ще попречат на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), която изпрати свои специалисти за изясняване на всички обстоятелства след предполагаемото използване на химическо оръжие срещу циволни граждани в град Дома.

"Западните страни пренебрегнаха цинично изпращането в Сирия на специалисти от ОЗХО и предприеха военна операция, без да дочакат резултатите от разследването", казва още Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във