Банкеръ Daily

Сгради на властта

Теодор Рузвелт официално преименува Изпълнителния дом на Белия дом

Северната фасада на Белия дом

На днешния ден през 1901 г. президентът на САЩ Теодор Рузвелт официално преименува Изпълнителния дом на Белия дом.

Теодор Рузвелт (Theodore Roosevelt) (27 октомври 1858 - 6 януари 1919 г.) е бил 25-ият вицепрезидент на САЩ (1901 г.) и 26-ият президент на САЩ (1901-1909), като встъпва в длъжност след покушението срещу Уилям Маккинли. На 42 години Рузвелт е бил най-младият президент на САЩ дотогава.

Енергията, емоцията, уменията и неподправеното удоволствие, които Рузвелт е влагал в президентството са изключителни. През живота си е бил автор, законотворец, войник, ловец на едър дивеч, дипломат, природозащитник, морски ентусиаст, поддръжник на мира и реформатор с прогресивни идеи. Заради своите многобройни достижения, заради решаващата роля, която му е отредила съдбата той често се счита за един от най-великите американски президенти.

Теодор Рузвелт е пети братовчед на президента Франклин Делано Рузвелт и това ги прави единствените братовчеди, които са били президенти на САЩ. Франклин Делано Рузвелт (Franklin Delano Roosevelt, 30 януари 1882 - 12 април 1945 г.) е 32-ят президент на САЩ (1933-1945 г.). Има най-дългия мандат и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази длъжност. Той е една от основните политически фигури в историята на ХХ век.

Белият дом (The White House) е официалната резиденция на президента на САЩ. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

През декември 1790 г. президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наречен Act of Congress, в който определя град Вашингтон за столица по следния начин: "...резиденцията на федералното правителство ще бъде в окръг, чиято площ няма да бъде по-голяма от 10 квадратни мили на крайбрежието на Потомак...." Намира се на адрес Вашингтон (окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600.

Джордж или Георг Вашингтон (George Washington) е американски генерал и политик, известен като първия президент на САЩ (1789-1797 г.). Той е главнокомандващ на Континенталната армия по време на Американската война за независимост (1775-1783 г.), както и председател на Конституционния конвент от 1787 година.

За ролята, която играе в осигуряването на американската независимост, Джордж Вашингтон е признат от американските правителства за една от най-значимите фигури в историята на САЩ. За разлика от мнозина революционни водачи, които се стремят да запазят спечелената власт и така се превръщат в монарси или диктатори, Вашингтон доброволно се отказва от нея. Като полага основите в създаването на най-силната и влиятелна държава в Северна Америка и света, заслужава още приживе почетната титла "баща на нацията".

Столицата на САЩ е наречена на него - Уошингтън, окръг Колумбия. Окръг Колумбия е създаден с акт на Конгреса от 1790 г. и Джордж Вашингтон е в основата му. По това време теренът на бъдещата столица представлява мочурище и остава такова до XIX век. Столицата е разположена на юг, а не близо до големите градове на север, като компромис при съставянето на конституцията, за да се получи подкрепата на южните щати.

Лично президентът Вашингтон заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде построен президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 година.

Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс - вторият (1797-1801 г.) президент на САЩ. Оттогава до сега всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство. Сградата е също така единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения.

По време на съществуването си Белият дом претърпява два пожара - по време на Британско-американската война (1814 г.) и през 1929 г., когато пожар обхваща западното крило.

Вътрешното разпределение на Белия дом е преустроено по времето на президента Хари Труман (33-ят президент на САЩ (1945-1953 г.), който встъпва в длъжност след смъртта на Франклин Д. Рузвелт). След ремонта непроменени остават само външните стени на сградата.

Шестетажната сграда има 132 стаи и 32 бани, 412 врати, 147 прозореца, четири стълбищни клетки и три асансьора. В сградата има условия за развлечение, като тенис корт, басейн, киносалон, спортни уреди и други. Тя е една от най-популярните туристически забележителности в САЩ.

В Белия дом се провеждат заседанията на правителството на САЩ, той е работно място за щаба на президента. За охраната му се грижи United States Secret Service.

Facebook logo
Бъдете с нас и във