Банкеръ Daily

Свят

Тежък удар за Меркел на регионалните избори

Ангела Меркел

Партията на германския канцлер Ангела Меркел - Християндемократическия съюз понесе тежки поражения на изборите в две германски провинции. Шест месеца преди федералните парламентарни избори това е удар за председателя на партията Армин Лашет и шансовете му да стане канцлер, съобщи Ройтерс.

В югозападната провинция Баден-Вюртемберг - дом за корпорации като Мерцедес Бенц, Хюго Бос, Роберт Бош и Порше, както и отколешен бастион на ХДС, партията отбелязва рекорден спад в подкрепата си с резултат от 24,1%. На последните провинциални избори през 2016 г. формацията взе 27 на сто от гласовете. Там победител излезе партията на Зелените с 32,6% от гласовете.

В  провинция Райнланд-Пфалц начело е  Германската социалдемократическата партия  е на първо място с 33,5 на сто от гласовете и изпреварва ХДС, която до миналия месец водеше в социологическите проучвания, но сега получава само 25,5 на сто.

Репутацията на ХДС сериозно  пострада през последните две седмици, когато няколко нейни депутати бяха замесени в скандали с обществени поръчки. Резултатите от изборите в двете провинции отварят възможност за коалиционни съюзи в тях между Зелените, ГСДП и Свободната демократическа партия, които вече управляват заедно в Райнланд-Пфалц.

Няколко депутати  бяха принудени да подадат оставки в последните седмици, след като срещу тях бяха отправени обвинения, че са получавали комисионни за уреждане на поръчки за маски и други медицински материали.

"Наистина непочтеното поведение и безсрамие на отделни депутати създаде голямо напрежение в предизборната кампания", коментира генералният секретар на партията Паул Цимяк в изявление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във