Банкеръ Weekly

Свят

Тежко изоставане застрашава Русия

ТПС

Ако руската социална и политическа система не се реформират, страната е застрашена от тежко икономическо изоставане. Песимистичната прогноза е представена в доклад на Висшата школа по икономика в Москва, изготвен под ръководството на ректора й Ярослав Кузминов.

Според авторите на документа заради липсата на реформи Русия може да изостане в развитието си с цели десет години. Експертите посочват, че руската икономика се нуждае от модернизация, която да не се изразява просто в нарастване на производството, а самата производителност да се увеличи в сравнение с тази на другите държави. Това обаче ще е възможно само при наличието на нова институционална система, използваща всички преимущества на пазарната икономика. Необходими условия за увеличаването на производителността са свободната инициатива, конкуренцията, върховенството на закона. Проблемът е, че за осъществяването им е нужна промяна и в политическата система, а такава понастоящем е малко вероятна.

Петролът постепенно ще губи своята възлова роля и тогава качеството на човешкия капитал ще се превърне в главно предимство на руската икономика. Само че то зависи от социалната политика, предупреждават учените и обясняват защо такъв сценарий е невъзможен в съвременна Русия. Според тях преди 2019-а никакви реформи не могат да бъдат предприети. Просто дотогава политическият дневен ред ще се определя от предстоящите избори за Държавната дума и за президент и властта не може да започне реформи, засягащи интересите на пенсионерите и държавните служители - най-важния електорален ресурс.

Главното в новата социална политика, предлагана в доклада, е диференцираният подход, при който се отчитат потребностите и възможностите на отделните социални групи. Особено внимание е обърнато на това, че в момента пенсионната система в Русия работи в ущърб на средната класа - тя е основен вносител на осигуровки, а полагащите й се пенсии далеч не отговарят на изработеното от нея. Като главен резерв за подобряването на баланса в пенсионната система специалистите посочват повишаването на пенсионната възраст.

Същевременно заради промените в цените на експортните продукти, както и заради свиването на обема на износа, годишните приходи от него през 2015-2018 г. ще са със средно 170-190 млрд. долара по-ниски, отколкото в периода 2013-2014-а. Ограничените възможности за рефинансиране на външния дълг пък ще доведат до изтичането на капитали в размер на 110-120 млрд. долара през 2015-а, което постепенното ще намалява през следващите години.

Допълнителна трудност ще създадат санкциите, ограничаващи достъпа до технологии и капитали. Генералната прогноза на Центъра за развитие към Висшата школа по икономика е, че при цена на нефта от 70 долара за барел през следващите три години Русия ще е в състояние на рецесия, съпроводена от падане на доходите на населението и продължаваща инвестиционна криза. В резултат страната ще изостане в развитието си и към 2020-а може да се окаже на равнището отпреди едно десетилетие. Но дори и спадът да спре през 2016-а, ако икономиката не бъде реформирана, тя ще продължи да страда от фундаменталните фактори, препятстващи устойчивото развитие на благосъстоянието: ниската производителност на труда, монополизацията на пазара, прекомерното държавно регулиране и лошият правен режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във