Банкеръ Daily

Свят

Тежките преговори за избиране на наследник на Юнкер продължават

Маратонските разговори на европейските лидери за разпределяне на водещите европейски постове, включително и за определяне на новия председател на Европейската комисия, ще продължат и днес, предадоха световните агенции.

Това е втора среща на върха, посветена на въпроса. Сред евролидерите има дълбоки различия за това как най-добре да се постигне баланс при разпределяне на постовете, като се отчетат и политическите, географските и половите фактори, отбелязва Асоошиейтед прес.

Европейският съвет започна вчера, но председателят му Доналд Туск го прекрати и се посвети на двустранни срещи, които продължаваха и към 6 ч. местно време, допълва Франс прес. Туск проведе над 30 двустранни срещи в опита си да постигне пробив по въпроса за председателския пост на ЕК, добавя АП.

Евролидерите продължават да обмислят дали да изберат холандския социалист Франс Тимерманс да замени християндемократа Жан-Клод Юнкер начело на влиятелния изпълнителен орган на ЕС. АП съобщава и за видеото, което е постнал в проверения си акаунт във Фейсбук българският премиер Борисов, непоколебим член на Европейската народна партия , в което се вижда как той дискутира с Тимерманс. Според АП по време на разговора премиерът е казал, че холандецът би трябвало да получи поста в ЕК, докато постът за председател на Европейския парламент трябва отиде при Манфред Вебер.

АП допълва, че според ирландския премиер Лео Варадкар обаче голям брой премиери от ЕНП не смятат, че партията трябва да се откаже от председателството на ЕК толкова лесно, без битка.

Някои лидери започнаха разговорите за висшите постове в ЕС още в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака в петък и събота. Сред тези водещи постове са този на председател на ЕП, на президент на Европейската централна банка, на дипломат номер едно на ЕС и на председател на Европейския съвет.

По повод на това кой ще наследи Юнкер на поста председател на ЕК холандският премиер Марк Рюте каза, че нещата се променят. "Мислите си, че един кандидат или друг има вероятно най-добрите шансове и нещата продължават да се променят", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон призова за дух на компромис и всички да са над всякакви амбиции. Той подчерта, че сред ръководните кадри на ЕС, които той нарича "Тим Европа", трябва да има двама мъже и две жени. Макрон харесва Рюте, но отказа да коментира кой подкрепя за поста на председател на ЕК. Френският президент обаче в миналото намекна, че Манфред Вебер няма политически и управленчески опит на такъв висш пост. Така, че Вебер може да бъде обмислен за лидер на ЕП. Изборът на нов председател на ЕП ще се проведе на 3 юли.

Доналд Туск пък иска разговорите да приключат бързо, за да се избегне по-нататъшна ерозия на общественото доверие в ЕС насред несигурността, породена от Брекзит и вътрешноевропейските различия по въпроса за управление на миграцията.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че все още остава добра възможност и за Вебер, и за Тимерманс, да бъдат сред онези, които ще спечелят водещите постове. Но други лидери от нейното политическо семейство не са съгласни с нея.

Според правилата на ЕС страните членки избират кой ще управлява ЕК. Парламентът на ЕС трябва да подкрепи този избор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във