Банкеръ Daily

Свят

Тежки злоупотреби с евросубсидии в България отчетоха евродепутати

Евродепутати предупреждават за тежки злоупотреби със земеделските субсидии в България.

България е сред страните от ЕС, в които "систематично" се злоупотребява със земеделските субсидии, се казва доклад на Зелените в Европейския парламент. Докладът дава примери за корупция и измами, с чиято помощ се обогатяват бизнесмени и политици.

Проучването е направено по инициатива на групата на “Зелените/Европейски свободен алианс” в Европейския парламент, а българската секция е написана от Димитър Събев. Той базира изследванията си на официални данни, експертни доклади и медийни публикации.

Данните показват шокиращите неравенства в българското земеделие. През 2018 година 2.4% от най-големите получатели на евросубсидии са прибрали 45% от всички директни плащания от ЕС. Всеки един от тези едри бенефициенти е прибрал по най-малко 100 хиляди евро субсидии.

Проучването показва, че стотина едри фермери прибират големите пари от евросубсидиите за българското земеделие. Начинът, по който парите се отпускат, изкривява целия сектор и тласка земеделските производители към производство на суровини с ниска добавена стойност, които са възнаграждавани щедро със субсидии.

Поради това българският земеделски износ се състои все повече от зърно и все по-малко от зеленчуци, трайни насаждения, месни и млечни продукти. Фермерските продукти с висока добавена стойност почти отсъстват в общата картина на българското земеделие, което генерира бедност и обезлюдяване в много райони на страната.

Според авторите на доклада, в момента е необходимо радикално преосмисляне на селскостопанските субсидии, защото освен че се стига до множество злоупотреби,  в сегашния си вид те вредят и на природата, и на човека. Въпреки че миналата година бяха направени някои промени, от най-сериозното перо в бюджета на ЕС все още печелят предимно онези, които разполагат с най-големи селскостопански площи, даващи и най-много продукция.

Според критичния анализ на Зелените, крупните арендатори в България често разделят имотите си между няколко компании, които формално са собственост на различни членове от семействата им. В други случаи една холдингова компания контролира директно няколко големи получатели на европейски селскостопански субсидии, четем още в доклада. В края на частта, посветена на България, авторът Димитър Събев обобщава:

"Системата за администриране на селскостопанските субсидии в България има редица недостатъци: информационно затъмнение, липса на целенасочена подкрепа за малките фермери, многобройни вратички за избягване на ограниченията за директни плащания, подсигуряване на удобна правна и административна рамка за големите играчи."

Facebook logo
Бъдете с нас и във