Банкеръ Daily

Свят

Тежки сблъсъци на общонационалната стачка във Франция

Бой между полиция и протестиращи по време на общонационалната стачка във Франция в четвъртък вечерта. Десетки хиляди държавни служители излязоха на заради реформите в пенсионната система и в държавните железници. В протестите участваха учители, медицински работници, машинисти и ръководители на полети. 

Протестиращите изразиха несъгласието си с планираните съкращения на учители и служители в държавните болници. Към тях се присъединиха и много ученици от горните класове. Заради протестите бяха отменени пътуванията с влак, училища останаха затворени, а около 30% от полетите в Париж бяха анулирани.

Демонстрации и шествия се проведоха в цялата страната, като на много места се стигна до бой с полицията и сълзотворен газ.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се изправя срещу най-големите протести в страната от както встъпи в длъжност преди почти година. Причината е реформата, която иска да въведе в публичния сектор. Целта е намаляване на бюджетния дефицит под европейския праг от 3 процента от БВП.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във