Банкеръ Daily

Свят

Тежки сблъсъци между полиция и протестиращи в Белфаст

Насилието идва на фона на нарастващото разочарование в про-британската юнионистка общност от новите търговски бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.

Нови сблъсъци избухнаха в четвъртък вечерта в Северна Ирландия, която е обхваната от седмица от невиждани от години размирици, съобщава АФП.

Насилието идва на фона на нарастващото разочарование в про-британската юнионистка общност от новите търговски бариери между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, които са резултат от излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В Белфаст полицията за борба с безредиците бе замеряна с камъни и коктейли Молотов от множество протестиращи републиканци. Полицията се опитваше да им попречи да се насочат към протестиращи юнионисти. При сблъсъците през последните дни са ранени над 50 полицаи.

Миналата седмица протестите избухнаха първо в Лондондери, преди да обхванат и лоялистки квартал в Белфаст и околностите му по време на Великден. В нощта на сряда срещу четвъртък в града протестираше тълпа от около 600 души. Бяха подпалени коли и автобус. Коктейли Молотов прелитаха от двете страни на металните бариери, отделящи католическите и протестантските квартали.

Про-британската Демократична юнионистическа партия (ДЮП) посочи решение на полицията да откаже образуване на дело срещу ирландските националисти от “Шин Фейн”. При условията на коронавирусни ограничения те са присъствали на погребението на бившия член на т.нар. Временна ирландска републиканска армия Боби Стори, който се бори за отделяне на региона от Обединеното кралство.

На свой ред “Шин Фейн” обвини ДЮП за подклаждане на напрежение с твърдото им противопоставяне на новите търговски договорености и призива им от последните дни началникът на полицията в региона да се оттегли.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън посочи, че е дълбоко обезпокоен от сцените на насилие в Северна Ирландия, след като тълпи младежи в про-британските части на Белфаст подпалиха отвлечен градски автобус и нападнаха полицаи с камъни.

“Дълбоко съм загрижен от сцените на насилие в Северна Ирландия, особено нападенията срещу полицията на Северна Ирландия, която защитава гражданите, нападенията срещу шофьор на автобус и журналист”, написа Джонсън в Туитър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във