Банкеръ Daily

Свят

Тежки боеве в Източна Украйна

При несполучливи опити да пробият отбраната на сепаратистите в Източна Украйна край град Дебалцево са загинали или ранени общо около 150 украински военни. Това заявява Игор Плотницки, лидер на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР), цитиран от руския вестник "Росийская газета".

"Поредният опит за блицкриг се провали. Близо 150 украински военнослужещи платиха с живота и здравето си за авантюризма на (президента Петро) Порошенко", се казва в изявление на Плотницки.

Според него от 18 декември, когато се изостри военната обстановка по Дебалцевското направление, украински подразделения са предприели над 20 атаки с артилерия и тежка бронирана техника, забранени от Минските споразумения.

"Цялата отговорност за ескалацията на кръвопролитието в Донбас носи лично Порошенко", подчертава сепаратисткият водач. Според него след постигането на трайно примирие ще бъдат пресметнати щетите, нанесени от украинските силови структури, и срещу Киев ще бъде внесен съответен иск. "А лицата, виновни във военни престъпления и престъпления против човечността", ще бъдат съдени "с цялата строгост на международно признатите норми и закони".

Украинската армия междувременно продължава атаките край Дебалцево. Според Андрей Марочко, говорител на Народната милиция на ЛНР, за денонощие силите на Киев са обстреляли 15 пъти нейни позиции, включително с тежка артилерия, добавя "Росийская газета".

Данните за тежки боеве край Дебалцево са потвърдени от щаба на киевската антитерористична операция и от наблюдателската мисия на ОССЕ. Украинските власти съобщиха за петима загинали от тяхна страна и за 25 - от страната на ЛНР и ДНР - Донецката народна република, посочва "Новая газета".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във