Банкеръ Daily

Свят

Техеранската конференция обсъжда откриването на втори европейски фронт

Държавните глави от Антихитлеристката коалиция (снимка от конференцията) - Сталин, Рузвелт, Чърчил.

На днешния ден през 1943 г. по време на  Втората световна война в Техеран (столицата на Иран) започва срещата на държавните ръководители от Антихитлеристката коалиция - Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин.

Техеранската конференция на трите съюзни държави – СССР, САЩ и Великобритания, се провежда от 28 ноември до 1 декември 1943 година и е едно от най-големите дипломатически събития по време на Втората световна война. На нея са разгледани редица важни въпроси на войната и мира. Основните три са: проблемът за откриване на втори европейски фронт, въпросът за влизането на Турция във войната и проблемът за следвоенното развитие на Европа и света.

От Съветския съюз в конференцията участват Йосиф Сталин (генерален секретар на руската компартия и председател на съвета на министрите на СССР), Вючеслав Молотов (министър на външните работи) и маршал Климент Ворошилов.  

От САЩ присъстват президентът Франклин Делано Рузвелт, специалният помощник на президента Х.Хопкинс, Авърил Хариман - посланик на САЩ в Москва по това време, Джордж Маршал - началник-щаб на армията на САЩ, главнокомандващият военноморските сили на САЩ адмирал Е.Кинг, началник-щабът на военновъздушните сили на САЩ генерал Х.Арнолд, началникът на снабдяването на армията на САЩ генерал Б.Съмървил, началник-щабът на президента адмирал У.Лии, началникът на военната мисия на САЩ в СССР генерал Д.Дийн.

От Великобритания пристигат министър-председателят Уинстън Чърчил, Сър Робърт Антъни Идън (министър на външните работи), посланикът на Обединеното кралство в СССР А.Кър, началникът на имперския генерален щаб генерал А.Бурк, фелдмаршал Д. Дил - представител на Англия в Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ и Великобритания във Вашингтон, първият морски лорд адмирал на флота Е.Кънингъм, началник-щабът на военновъздушните сили и главен маршал на авиацията Ч.Портъл, началник-щабът на министъра на отбраната генерал Х.Исмей, началникът на военната мисия на Великобритания в СССР генерал Д.Мартъл.

Според спомените „Лабиринт“ на Валтер Шеленберг (началник на шесто управление (външнополитическо разузнаване) в Главното управление за имперска сигурност  на Третия Райх), след успеха на Операция „Дъб“ (военна акция, извършена от специалните сили на СС през 1943 година, чиято цел е освобождаването на намиращия се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини), Хитлер възложил на главния диверсант на Райха Ото Скорцени провеждането на специална операция, целяща провала на насрочената Техеранска конференция на „тримата големи“ съюзници, която пропаднала, поради обективна невъзможност да бъде осъществена. Немците не успели да разберат къде и кога ще се проведе това събитие.  

Ръководителите на трите Велики сили в коалицията поддържат чести контакти и се срещат три пъти на конференции, в които обсъждат хода на войната и бъдещето на света: през ноември-декември 1943 г. в Техеран, през февруари 1945 г. в Ялта (на Кримския полуостров) и през юли 1945 г. в Потсдам (край Берлин). Опитите да се запази коалицията и след края на войната се провалят, въпреки провежданите от 1945 до 1947 г. срещи на външните министри. Коалицията е съвпадение на интересите само за войната, предизвикана от агресията на Германия и след отпадането на заплахата бързо се разпада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във