Банкеръ Daily

Свят

Техеран уволни главния си преговарящ за ядрената сделка

Президентът Раиси (АФП)

Иран уволни от поста му зам.-министъра на външните работи Абас Арагчи, който беше и главен преговарящ по ядреното досие, съобщи Франс прес.

Арагчи е сменен на министерския пост от Али Багери - близък до новия ултраконсервативен президент Ебрахим Раиси, уточни снощи иранското външно ведомство.

Не се уточнява дали Багери, бивш член на преговорния екип, известен с отказа си да прави каквито и да било отстъпки пред Запада, е станал и главен преговарящ в преговорите за ядрената програма.

През април във Виена започнаха разговори между Иран и петте световни сили, които все още са страни по международното ядрено споразумение, в опит да се позволи връщането на САЩ към сделката, но към днешна дата те са в мъртва точка.

Промяната в Иран идва няколко дни, след като беше договорено споразумение между Иран и МААЕ за инспекции на иранските съоръжения, което поражда надежди за скорошно възобновяване на преговорите в австрийската столица.

Смятан за приближен на върховния лидер Али Хаменей, 53-годишният Багери беше назначен през 2019 г. за заместник по международните въпроси на съдебната власт от Ебрахим Раиси, който през август стана държавен глава.

Раиси наследи умерения Хасан Рохани, който беше архитект на международното споразумение, позволило да се сложи край на 12 години криза около иранската ядрена програма, посочва АФП.

Багери многократно е критикувал Рохани за това, че е приел ограничаване на ядрената програма на Иран и че е позволил на "чужденци" достъп до ирански обекти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във