Банкеръ Daily

Свят

"Те" е думата на годината в САЩ

Неутралното по род местоимение "they" /те/, използвано в английския за определяне на хората, които не се считат нито за жени, нито за мъже, беше избрано за дума на годината от американския интернет речник "Мериам-Уебстър" предадоха Франс прес и Ройтерс.

В САЩ все повече либерали се борят за правото с какво местоимение да бъдат определяни, независимо от пола, с който са се родили. Тази тяхна кауза често намира израз във визитните им картички, подписи на имейли и в акаунтите им в социалните мрежи.

Така наречените небинарни личности настояват да бъдат посочвани с неутралното местоимение "They".

"Няма никакво съмнение, че тази практика се наложи в английския език и поради тази причина употребата на местоимението беше включено в нашия речник през месец септември", беше съобщено в сайта на "Мериам-Уебстър". Търсенето на "те" било скочило с 313 процента за една година.

"Небинарните" личности се радват на нарастваща популярност в телевизионни сериали и сред звездите, какъвто е случаят с британския певец Сам Смит.

От "Епъл" също включиха напоследък "неутрални" в полово отношение емотикони в последната версия на софтуера си, припомня агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във