Банкеръ Daily

Свят

"Тази непозната земя" - България през погледа на пътешествениците от XIX век

Феликс Каниц посещава България осемнадесет пъти - между юли 1860 и 1883 година.

Българските земи са будили интерес от древни времена, а пътешественици са оставяли своите впечатления в различни писмени източници. Българските земи са описвани многократно от австрийски, френски, английски, венециански, руски, османски и какви ли не още пътешественици, които са минавали оттук, през изминалите векове, например Феликс Каниц. Много са тези, които са оставили своите бележки за видяното. Някои с доброжелателно око, а други - не чак толкова. Но всеки един такъв пътепис добавя своя щрих към образа на държавата, която сме имали, а и след падането й под османска власт, за българите, които са живели по тези земи, за нрави и обичаи, легенди...

А сега у нас излиза една прелюбопитна книга по тази тема.

Заглавието й е "Тази непозната земя", а подзаглавието -- "Как географи, аптекари, романисти, ценители на растения, военни кореспонденти, инженери, медици и туристи откриват и възприемат България през XIX век". Тя е издадена от "Жанет 45". Доста се потрудих да намеря нещо за книгата, но както винаги социалните мрежи ми помогна и сега.

Всички тези истории са описани върху почти 600 страници. Книгата засега е само на английски език и се издава за първи път, казва издателят и преводач Манол Пейков на своята страница във Фейсбук.

Авторът й - Марко Шолер (Marco Scholler), е преподавател по арабистика и ориенталистика в Университета в Мюнстер, Германия.

Тази книга е базирана върху стотици пътеписи и лични записки на пътешественици от Западна Европа, посетили България през XIX век. Повечето от текстовете са непознати на българската историография.

Авторът е прекарал няколко години в проучване и селектиране на източниците, голяма част от които са извадки от тогавашната европейска преса и са дигитализирани наскоро.

Феликс Каниц - Балканският Колумб

Да си спомним само за Феликс Каниц (на немски: Felix Philipp Emanuel Kanitz) - австрийският и австро-унгарски археолог, етнограф, географ и художник, и за неговата "Оригинална карта на Дунавска България и Балканът" с обозначени 3200 селища, 35 манастира и крепости. Тя е награден със златен медал на Географски конгрес (1876 г. в Париж). Използвана е от руското командване по време на Руско-турската война от 1877-1878 година.

За пръв път Феликс Каниц стъпва на българска земя на 11 юли 1860 година. През 1868 г. започва изследователско проучване на българските земи за Виенската академия за подпомагане. Резултат от пътешествията из българските земи са уникални трудове с исторически, етнографски и географски характер.

Каниц издава и 3-томен труд "Дунавска България и Балкана" – исторически, географски и етнографски пътни студии от 1860 – 1875 година. С изследванията си на Балканите си спечелва прозвището Балкански Колумб.

Картите на Феликс Каниц са използвани на Берлинския конгрес на Великите сили (1878 г.) за установяване следвоенните граници на Балканския полуостров. От 1885 г. създава нови 50 карти на Сърбия, Княжество България и Източна Румения.

При престоя си в Ловеч прави описание на града, рисунки и провежда археологически разкопки на Ловешката крепост. Провъзгласен е за почетен гражданин на Ловеч "за подробно изучаване историята на града" на 18 юли 1902 година.

Видинското село Каниц е кръстено на негово име.

Facebook logo
Бъдете с нас и във