Банкеръ Daily

Свят

Тазгодишният Давос е "най-гейски"

Световният икономически форум в Давос, който се открива официално на 21 януари, се гордее, че засяга някои от най-щекотливите теми на човечеството. Тазгодишното му издание обаче, поне на един от фронтовете - правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните индивиди, е необичайно предпазливо. Такова поне е усещането на репортери на агенция "Ройтерс".

Световният икономически форум подхожда към въпроса изключително сериозно. И тазгодишната му програма е безспорно "най-гейската" в историята благодарение на планираните поне два официални семинара, включително "Правата на хората с различна сексуална ориентация и частният сектор" и "Свободата да бъдеш (различен)", в които ще участва Ксавие Бетел - премиерът гей на Люксембург. Нещо повече, престижна награда е присъдена на транссексуалeн артист от Китай.

Това е стъпка напред в сравнение с неотдавнашния подход "не питай, не казвай". Но съвсем недостатъчна на фона на 70-е държави, които все още преследват еднополовите връзки и на многото корпоративни спонсори на форума в Давос, които са за равноправно третиране на различните. И в определен момент става изключително трудно да се балансират желанията на повечето либерални корпоративни участници в събитието (които го финансират безусловно) без да се обиждат или да се противопоставят открито на лидерите на страните, чиито политики открито нарушават правата на милиони.

Действително, сред тазгодишните участници на Световния икономически форум е президентът на Тунис - Каис Сайед, който криминализира содомията между мъже със затвор от три години, по данни на международната организация Human Dignity Trust, осигуряваща правна защита на лицата с различна сексуална ориентация. В Давос ще бъде и президентът на Гана - Нана Адо Данква Акуфо-Адо, чийто наказателен кодекс "прави уникално разграничение между сексуалните връзки по взаимно и без взаимно съгласие" като ги квалифицира като "неестествени отношения", според Human Dignity Trust.

Контрапункт на тези примери е подходът на стратегически партньори на форума като "Голдмън Сакс", който освен че повдига публично въпросите за правата на лицата с различна сексуална ориентация, е имал и открити гейове и транссексуални изпълнителни директори. Подобно на "Голдмън", другият стратегически спонсор на събитието в Давос - SAP, е един от водещите световни работодатели на британската група за защита на "различните" - "Стоунуол". 

Световният икономически форум извървя дълъг път дотук. През миналата година той създаде "Партньорство за равно третиране на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните" - коалиция от организации, която свързва Службата на върховния комисар за правата на човека с компаниите, готови да "обединят индивидуалното и колективното си застъпничество, за да ускорят" равното третиране и включване на различните. Не липсват и инициативи за издигането на обща "шатра", в която хората с различни възгледи да стоят рамо до рамо. Но дори за тазгодишния "най-гейски" Давос предстои още много работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във