Банкеръ Daily

Свят

Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни

Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанският министър на вътрешните работи, цитиран от Ройтерс. Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие в Кабул, да позволят безопасна евакуация на желаещите да напуснат столицата и да накарат жените да се укрият в защитени райони. Трима афганистански официални представители съобщили на Асошиейтед прес, че талибаните са навлезли в покрайнините на Кабул.

Талибаните уверяват, че не планират да превземат Кабул със сила, съобщи Асошиейтед прес. "Ничий живот, собственост или достойнство няма да пострадат, а животът на гражданите на Кабул няма да бъде застрашен", заявиха бунтовниците, след като по-рано днес навлязоха в предградията на афганистанската столица.

Държавни служители панически напускат офисите си, американски хеликоптери започнаха да кацат в района на посолството на САЩ, докато талибаните затягаха обръча около столицата, описват ситуацията кореспонденти на агенцията на място.

Талибаните имат заповед да останат пред портите на Кабул и да не навлизат в града, заяви техният говорител Забиула Муджахид, цитиран от Франс прес. Жител на едно от столичните предградия заяви пред агенцията, че там има въоръжени талибани, но не се водят боеве.

Facebook logo
Бъдете с нас и във