Банкеръ Daily

Свят

Талибаните забраниха протестите "за известно време"

Талибаните забраниха провеждането на протести "за известно време", предаде ДПА. Това стана само няколко часа след като за трети пореден ден демонстранти излязоха на улиците в редица градове на страната, за да протестират срещу тяхното управление, посочва агенцията.

Министерството на вътрешните работи на Ислямско емирство Афганистан обяви, че протестиращите са "нарушили обществения ред и са предизвикали безпокойство... затова никой не трябва да опитва да организира протест за известно време при никакви обстоятелства".

В бъдеще целта, лозунгите, мястото и времето на протестна демонстрация трябва да бъдат съобщени на министерството на сигурността и на това на правосъдието най-малко 24 часа преди провеждането й, се посочва в първото изявление на министерството на вътрешните работи на Ислямско емирство Афганистан.

По-рано в сряда група афганистанки тръгнаха на протестно шествие от доминирания от хазарите район в западен Кабул, за да протестират срещу състава на новото правителство, показват видеозаписи, публикувани в социалните медии. Записите показват как протестиращите скандират "Кабинет без жени е провал", докато преминават по улиците на града. Други скандират "Работа, образование, свобода".

Талибаните обявиха състава на своето правителство във вторник, като в него няма жени. Не са включени и представители на етническата група на хазарейците, която е третата по големина в страната и бе преследвана при предишното управление на талибаните в края на 90-те.

В Кабул вчера бяха организирани протести за трети пореден ден. Някои демонстрации бяха насочени срещу предполагаема намеса на Пакистан в Афганистан, други призоваваха за повече права за жените и критикуваха насилственото превземане от талибаните на провинция Панджшер в понеделник.

Основните местни медии спряха да отразяват уличните протести, след като талибаните за кратко задържаха група журналисти, отразяващи демонстрация в Кабул във вторник срещу намесата на Пакистан в Афганистан. Талибански бойци са нанесли побой на най-малко двама афганистански журналисти от популярен вестник в Кабул заради отразяването на протестите. Общо петима журналисти от вестника бяха задържани за кратко, посочва ДПА.

"Двама колеги от "Етилаатроз" са със следи от въжета и камшици. Ние ги заведохме в офиса омаломощени и в състояние на апатия", написа в Туитър Заки Дариаби, издател на разследващия онлайн и печатен вестник "Етилаатроз".

Снимки и видеозаписи, споделени от него, показват как двама от журналистите едва ходят и говорят след освобождаването им. Друга снимка показва сериозно наранен гръб.

Междувременно чуждестранният журналист Набих Булос, който пише за "Лос Анджелис таймс", съобщи в Туитър, че талибаните са блъскали него и фотографа му и са опитали да накарат фоторепортера да изтрие свои снимки от протеста. "Като чуждестранни журналисти, ние не се озовахме в талибанския участък. Местните журналисти са изправени пред друг вид опасност вътре", написа Булос няколко часа по-късно.

Друг видеозапис, пуснат след протеста в сряда сутринта, показва как талибански боец бие жена с камшик, а протестиращите продължават да скандират "Свобода, свобода".

Талибаните потушиха насилствено протестите в няколко други афганистански градове във вторник, включително в Херат, Газни и Файзабад в провинция Бадахшан.

Най-малко двама демонстранти са загинали, а седем други са били ранени в западната провинция Херат, след като талибаните открили огън, за да разпръснат демонстрантите, съобщи за ДПА местен жител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във