Банкеръ Daily

Свят

Талибаните влязоха в Кабул

Талибанските бойци вече владеят столицата Кабул. Те са заели и резиденцията на афганистанския президент, съобщи агенция Ройтерс. Според няколко източника президентът Ашраф Гани е напуснал Афганистан, предполага се, че към Таджикистан. 

"Войната в Афганистан приключи", е казал по-рано Мохамад Наим, говорител на талибаните, цитиран от Ройтерс. 

По пътя си към Кабул талибанските бойци не са срещнали сериозна съпротива. А хората масово са напускали града след новините за напредъка на талибаните. 

Преходно правителство за каквото се говореше най-вероятно няма да има и табиланите че вземат цялата власт над Кабул и Афганистан. 

Чуждестранните посолства вече евакуират своите служители. Американските въоръжени сили са поели контрола върху въздушния трафик на летището на Кабул, което обслужва пътническите полети. Числеността на контингента, който е изпратен спешно,  за да подпомогне евакуацията, ще достигне близо 6000 души. 

Припомняме, че коалицията от войски на различни държави свали режима на талибаните през 2001 г. с аргумента, че е подслонил и осигурил база на Осама бин Ладен - лидера на терористичната мрежа Ал Каида, извършила атентатите на 11 септември същата година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във