Банкеръ Daily

Свят

Талибаните търсят експерти и инвеститори от цял свят

Талибаните  възнамеряват да подобрят инвестиционната привлекателност на Афганистан и да възстановят икономиката, като привлекат професионалисти,  съобщи във вторник представителят на движението Забихула Муджахид на пресконференция в Кабул, цитиран от ТАСС. 

"Трябва да възстановим икономиката на Афганистан и затова имаме нужда от специалисти и експерти. Те трябва да се съберат и да разработят пътна карта за икономическото възраждане на страната. Трябва да създадем и атмосфера за привличане на чуждестранни инвестиции", каза той.

Талибаните уверяват, че няма да прилагат никакви санкции спрямо онези професионалисти и фирми, които са сътрудничили на чужди сили в Афганистан. "Искам да се обърна към онези, които са сътрудничили на окупационните сили. Не се страхувайте. Ние дори няма да ви обвиняваме. Елате свободно и работете с нас в полза на цялата страна и нейното единство. Нашето правителство ще създаде възможности за вас",  уточни Муджахид. 

Представителят на движението подчерта, че в интерес на новите власти на Афганистан е "да се увеличи инвестиционната привлекателност на страната". "Новото правителство ще се опита да привлече чуждестранен капитал, но такова сътрудничество трябва да се основава на общи интереси и да не подкопава суверенитета на Афганистан. Всяка инвестиция в този случай ще трябва да отиде за конкретна, предварително определена задача, така че това ефективно да повлияе на икономика и не подкопава доверието в страната“,  каза Муджахид.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин заяви в понеделник, че държавите членки на ЕС трябва да са сред  държавите, които ще помогнат на Афганистан да се възстанови. 

“Държавите от Европейския съюз,  съседните страни, мюсюлманските държави, както и САЩ, които участваха в унищожаването на Афганистан, мисля, че имат по-голямо задължение да помогнат за възстановяването на страната“, заяви Шахин  интервю за гръцкия телевизионен канал MEGA.

Той подчерта, че има нужда от международна конференция с участието на всички държави, за да се вземе решение за предоставяне на финансова помощ на народа на Афганистан.

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като през пролетта САЩ обявиха намерението си да изтеглят силите си от страната. На 15 август афганистанският президент Ашраф Гани подаде оставка и избяга от страната, а талибаните превзеха в Кабул без съпротива. Американските войски спазиха срока за изтегляне от Афганистан във вторник вечерта, като сложиха край на 20-годишното си присъствие в тази страна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във