Банкеръ Daily

Свят

Талибаните със заповед да не крадат и да не пипат чужденците

Частните домове на жителите на Кабул са неприкосновени, не бива да се посяга и на частните автомобили, разпореди на бойците си заместник-командир на талибаните в момент, когато екстремистите укрепват контрола си върху Афганистан, предаде Ройтерс.

"Току-що пристигнахме . . . в Кабул. Никой не бива да влиза в домовете на хората или да отнема автомобилите им, при никакви обстоятелства. Ако служител или друго лице извърши това, действието му ще се смята за измяна към системата, за измяна към кръвта на мъчениците и кражба", заяви в аудиопослание, разпространено от местната телевизия "Толо нюз", ръководителят на военната комисия на талибаните молла Якуб.

Талибаните наредиха също така на бойците си да спазват дисциплина и да не влизат в дипломатически сгради, да не посягат на дипломатически коли, а на обикновените хора казаха да продължават да водят нормален живот, заяви днес висш представител на групировката.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) поиска днес да бъде преустановено насилственото депортиране на афганистански граждани в страната им, включително на кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, предаде Франс прес. А Върховният комисариат на ООН за правата на човека поиска от международната общност да окаже пълна подкрепа на афганистанците, които са изправени пред "непосредствен риск" в своята страна след завземането на властта от талибаните.

"След бързото влошаване на ситуацията в сферата на сигурността и правата на човека в обширни части на страната и с оглед на извънредната хуманитарна ситуация Върховният комисариат за бежанците призовава държавите да сложат край на насилствените депортации на афганистански граждани, за които преди е било решено, че не се нуждаят от международна закрила", каза на пресконференция в Женева говорителката на ВКБООН Шабия Манту.

Facebook logo
Бъдете с нас и във