Банкеръ Daily

Свят

Талибаните ще разчитат основно на пари от Китай

Забиула Муджахид

След оттеглянето на чуждестранните войски от Афганистан талибаните ще разчитат основно на пари от Китай, заяви говорителят на талибаните Забиула Муджахид пред италианския вестник "Република", предаде ДПА.

"Китай е най-важният ни партньор и представлява съществена и изключителна възможност за нас, защото е готов да инвестира и да помогне във възстановяването на нашата страна", каза Муджахид.

Той добави, че Новия път на коприната - инфраструктурна инициатива, чрез която Китай иска да увеличи световното си влияние, като отвори нови пътища за търговия - е високо ценена от талибаните инициатива.

В резултат на превземането на властта от талибаните и хаотичното напускане на чуждестранните войски от летището в Кабул през последните седмици западните държави значително ограничиха плащанията на помощи за страната.

Говорителят каза, че талибаните ще се борят за подобряване на икономиката с помощта на Китай. "В страната има богати медни мини, които благодарение на китайците могат отново да заработят и да бъдат модернизирани. Освен това Китай е пропускът ни към пазари по целия свят", подчерта той.

Муджахид потвърди също така, че на жените ще бъде позволено да продължат образованието си в университети. Той каза, че жени ще могат да работят като медицински сестри, в полицията или като помощнички в министерства, но изключи възможността да има жени министърки.

"Ние искаме да възстановим добрите отношения с Италия и се надяваме, че вашата страна ще признае нашето ислямистко правителство", каза той. "Надявам се, че това интервю ще засили дипломатическите и политически връзки и че Италия отново ще отвори посолството си в Кабул", добави той.

Вътрешните полети от Кабул ще се възстановят от утре, съобщи Ройтерс, позовавайки се на представител на афганистанската гражданска авиация. Според него обаче възобновяването на международните полети ще отнеме време.

Световните агенции съобщиха, че катарски самолет с технически екип е кацнал на летището на Кабул. Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че техническият екип е оценявал щетите на летището, като властите имат планове да се възобнови работата му възможно най-скоро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във