Банкеръ Daily

Свят

Талибаните: Санкциите ще доведат до потоци икономически бежанци

Амир Хан Мутаки (АФП)

Новото талибанско правителство на Афганистан предупреди, че ако санкциите срещу страната останат в сила, може да се стигне до потоци от икономически бежанци, предаде Франс прес.

Министърът на външните работи Амир Хан Мутаки заяви пред западни дипломати по време на срещите им през последните дни в Доха, че "отслабването на афганистанското правителство не е в ничий интерес, тъй като може директно да се отрази на света и на неговата сигурност и да доведе до икономическа миграция на хора, желаещи да напуснат Афганистан", се казва в изявление на талибанското правителство, публикувано късно снощи.

Талибаните успяха през август да свалят от власт поддържаното от САЩ афганистанско правителство и обявиха, че създават Ислямско емирство Афганистан. Международната общност обаче въведе санкции срещу талибанския режим, което доведе до сериозни икономически проблеми за централноазиатската страна.

Европейските страни се опасяват, че при рухване на афганистанската икономика голям брой афганистански мигранти ще потеглят към Европа, отбелязва АФП.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи, че планира посещение в афганистанската столица Кабул заедно със свои колеги от приятелски страни, съобщи "Хюриет дейли нюз".

"Следим внимателно ситуацията в Афганистан. Планираме да отидем в Кабул с някои други външни министри през идния период", каза Чавушоглу на съвместна пресконференция в Анкара вчера с индонезийската външна министърка Ретно Марсуди.

Чавушоглу отбеляза, че двамата с Марсуди са обсъдили въпроса и по време на разговор в Ню Йорк.

Някои други министри от приятелски държави също са харесали много идеята, посочи турският първи дипломат и добави: "Ще планираме това през следващите дни".

Facebook logo
Бъдете с нас и във