Банкеръ Daily

Свят

Талибаните превзеха Кандахар, втория град в Афганистан

Талибаните са превзели втория по големина град в Афганистан - Кандахар, столица на едноименната провинция, предаде ДПА, като се позовава на информация от афганистански депутати. Всички правителствени сили са напуснали ключовите сгради и са потърсили убежище при 205-и корпус на афганистанската армия, съобщават депутатите от провинция Кандахар Гюл Ахмад Камин и Ариф Ноорзай.

Боевете за Кандахар продължиха над 3 седмици преди евакуацията, подчерта Камин.

Талибаните са превзели днес и град Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд, предаде Франс прес.

Бунтовниците са позволили на армията, както и на политическите и административни представители на правителството да напуснат града, съобщава източник от силите за сигурност.

"Лашкар Гах беше евакуиран. Те решиха да сключат 48-часово прекратяване на огъня, за да може да се евакуират" армията и цивилните представители, според източника, заемащ висок пост в силите за сигурност.

Малко по-рано талибаните обявиха, че са превзели града.

САЩ ще разположат войници на летището в Кабул, които ще се грижат за сигурността при евакуацията от Афганистан на част от американския дипломатически персонал, заяви днес Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

"Посолството остава отворено, не става дума за пълна евакуация", поясни пред журналисти говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. Той припомни, че САЩ са започнали изтеглянето на част от дипломатическия си персонал още през април, когато президентът Джо Байдън обяви пълното изтегляне от Афганистан до 31 август.

Паралелно с това Вашингтон ще ускори евакуацията на преводачи и други афганистанци, помагали на американската армия, които са застрашени от репресии от страна на талибаните, посочи говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във