Банкеръ Daily

Свят

Талибаните превзеха и Кундуз

Талибаните превзеха столицата на северната афганистанска провинция Кундуз, предадоха Франс прес и ДПА.

Бунтовниците установиха контрол върху всички правителствени сгради в града, с изключение на един военен обект и на летището, където са се подслонили всички високопоставени представители на местните власти. Това съобщи провинциалният съветник Армудин Вали. Негов колега на име Фавзия Яфтали каза, че цивилни са били хванати в кръстосан огън и че градът гори.

Кундуз е бил превземан два пъти от талибаните в миналото, но те успяха да го задържат само за кратко. За последно това стана през 2016 г.

Превземането на Кундуз, голям търговски център, разположен на 300 км северно от Кабул и на 50 км южно от Таджикистан, e безпрецедентна победа за талибаните по пътя им към превземането на властта в Афганистан. Това е четвъртата провинциална столица, която пада в техните ръце за последните три дни.

Днес те превзеха и град Сари Пул, столица на едноименната северна провинция. "Талибаните обкръжиха армейски батальон в периферията на града. Всички други части на града са под контрола на талибаните", каза Мохамад Муджахидзада, член на съвета на провинция Сари Пул.

Талибаните установиха контрол през последните два дни на още две далечни провинциални столици - Зарандж в югозападната част на страната и Шеберган в северозападната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във