Банкеръ Daily

Свят

Талибаните предлагат преговори на Вашингтон

Афганистанските талибани са публикували отворено писмо, в което изразяват желание за мирни преговори, съобщава в кореспонденция от Вашингтон британският в. "Гардиън". Те призовават "американския народ" и "миролюбивите конгресмени" да окажат натиск върху администрацията на президента Доналд Тръмп да се съгласи на такива преговори.

Новината идва на фона на влошаващи се условия за американските и афганистанските сили на бойното поле след поредица от талибански атентати в Кабул през последните месеци, в които загинаха десетки хора, посочва вестникът.

Засега администрацията на Тръмп изпраща противоречиви сигнали за готовността си да установи контакти с талибаните, но настоява каквито и да било важни преговори да се водят от правителството на Афганистан. Талибаните, от своя страна, отказват разговори с властите в Кабул, като искат преди това да обсъдят изтеглянето на чуждестранните войски със САЩ - най-мощния покровител на афганистанското правителство, отбелязва "Гардиън". 

В писмото си талибаните посочват, че новата стратегия на Тръмп, залагаща на сила, не може да има успех, "дори да продължи още 100 години", както показват събитията в страната през последните шест месеца - растящият брой на убитите там американци и 87-процентовият ръст в производството на хероин през 2017 г. 

Талибаните дори твърдят, че международната общност сега подкрепя тяхната "справедлива съпротива", което според вестника е намек за растящото разбиране, което те срещат от страна на Русия и Иран. Те посочват, че "десетките милиарди долари", които Вашингтон харчи в Афганистан, "събрани от американските данъкоплатци", след това се дават на "крадци и убийци". 

Според "Гардиън" подобни аргументи се чуват и в някои политически среди във Вашингтон. В понеделник талибаните са поканили на разговор в представителството си в Катар влиятелния сенатор републиканец Ранд Пол, който неотдавна заяви, че предвидените от САЩ 45 млрд. долара разходи в Афганистан за 2018 г. са "хвърлени на вятъра пари". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във