Банкеръ Daily

Свят

Талибаните потърсиха подкрепа от международната общност

Талибанските бойци влязоха в Кабул без бой на 15 август и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица.

Говорителят на талибаните Мохамад Сухаил Шахин покани чуждите държави да участват във възстановяването на Афганистан и в добива на природните ресурси в страната,   съобщи в петък телевизионният канал Ariana News, цитиран от ТАСС.

"Току-що излязохме от етапа на война и разрушения и навлязохме в нова фаза, когато хората в Афганистан се нуждаят от помощ от други страни. Те трябва да дойдат при нас, за да помогнат за здравеопазването, инфраструктурата, образованието, други сектори. Те могат да ни помогнат да развиваме нашите природни ресурси “, каза той.

Шахин отбеляза, че "това е покана към всички страни", а талибаните "оценяват помощта на всяка държава в такъв критичен момент от историята на Афганистан".

Талибанските бойци влязоха в Кабул без бой на 15 август и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Те преговарят с политици за бъдещата структура на страната и формирането на институции на властта. Афганистанският президент Ашраф Гани напусна страната и в момента е в Обединените арабски емирства.

Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех заяви, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. 

Молла Абдул Гани Барадар оглавява политическия офис на талибаните в Доха и е най-публично известният в ръководството на талибаните. Познати са и тесните му връзки с Осама бин Ладен.

Главният преговарящ на движението се очаква и да е следващият президент на Афганистан. Този пост вероятно ще се нарича формално председател на Върховния съвет, а извън йерархичната му структура ще е ръководителят на организацията.

В началото повечето страни отказваха да преговарят с талибаните, но сега ситуацията е различна.  Изтеглянето на САЩ от Афганистан и последвалото превземане на страната от ислямистите увеличава стратегическото значение на петте държави от Централна Азия. Русия, Китай - и дори САЩ - сега се опитват да ги ухажват.

Големи регионални играчи, като Русия и Китай, които имат ключови интереси в Централна Азия, полагат усилия да предотвратят задълбочаващите се сътресения в Афганистан да се пренесат в съседните страни, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Руската армия отдавна присъства в Централна Азия - наследство от нейното съветско минало. Присъствието на Китай в региона се основава главно на инвестиции и търговия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във