Банкеръ Daily

Свят

Талибаните овладяха напълно Панджшер

Талибаните са овладели напълно контрола над провинция Панджшер - последния регион в Афганистан, който досега беше в ръцете на съпротивата срещу тях, обяви днес говорителят на ислямисткото движение Забихулла Муджахид, предаде Ройтерс.

Снимки в социалните медии показват членове на движението на талибаните, застанали пред входа на офиса на провинциалния управител на Панджшер.

"С тази победа нашата страна излезе напълно от водовъртежа на войната и нашият народ ще живее щастливо в мир и свобода", каза Муджахид.

Талибаните, мнозинството от които са етнически пущуни, увериха, че населението на Панджшер, което е съставено от други етноси, няма да бъде дискриминирано.

"Те са наши братя и сестри и ние ще работим заедно за общата цел и за благоденствието на страната", каза Муджахид.

Хиляди бойци на талибаните са нахлули през нощта в осемте окръга на Панджшер, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на пожелали анонимност очевидци.

Антиталибанските сили са предвождани от бившия вицепрезидент Амрула Салех и от Ахмад Масуд, сина на знаменития боец срещу талибаните Ахмад Шах Масуд, който бе убит дни преди терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ. Долината Панджшер се намира в планината Хиндукуш и е трудно достъпна, защото има един-единствен вход. Местни бойци оказват там отпор на съветските войски през 80-те, а след това и на талибаните десетилетие по-късно под ръководството на Масуд.

Засега няма информация за Ахмад Масуд, лидер на опозиционната група, Фронт за национална съпротива (ФНС), която се противопоставя на талибаните.

В неделя, 5 септември, Масуд заяви, че приема предложенията на група видни теолози за преговори и край на сраженията. Той написа това във "Фейсбук", след като талибаните обявиха, че са си проправили път към столицата на провинция Панджшир и са подсигурили съседните райони.

"За постигането на траен мир ФНС е готов да спре сраженията, при условие че талибаните също спрат атаките и придвижването на военни в Панджшер и Андараб", казва Масуд.

По-рано същия ден афганистански медии разпространиха новината, че съветът на видни теолози Улема е призовал талибаните да се съгласят на преговори и спиране на боевете в Панджшир, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира местната агенция Хама прес, според която говорителят на ФНС Фахим Дащи е загинал в боевете с талибаните. В неделя сутринта Дащи написа в "Туитър", че частите на талибаните са прогонени от провинцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във