Банкеръ Daily

Свят

Талибаните отмениха церемонията по встъпване на правителството си

Талибаните отмениха церемонията по встъпване в длъжност на временното правителство на Афганистан, заяви днес техен представител, цитиран от ТАСС.

"Церемонията по встъпване в длъжност на новото афганистанско правителство беше отменена преди няколко дни. За да не обърква допълнително хората, ръководството на Ислямско емирство Афганистан обяви част от правителството и тя вече започна работа", заяви в Туитър Инамула Самангани, член на комисията на талибаните по култура.

Той също така опроверга информациите, че встъпването в длъжност на правителството било планирано за 11 септември, определяйки ги като слухове.

Русия няма да участва под никаква форма в церемонията по встъпването в длъжност на правителството в Афганистан, предаде по-рано днес Ройтерс.

Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, заяви, че никой, включително и Русия, не е спечелил от идването на власт на талибаните, предаде ТАСС. Песков подчерта, че на дневен ред все още стоят основни въпроси като това дали Афганистан ще продължи да изнася огромни количества наркотични вещества и дали терористични групировки ще се чувстват свободни там.

По-рано тази седмица говорителят на горната камара на руския парламент заяви пред РИА "Новости", че Русия ще бъде представена на инаугурацията на ниво посланик.

Междувременно Службата на ООН за правата на човека каза, че талибаните отговарят с все по-голямо насилие на мирните протести в Афганистан, използвайки бойни муниции, палки и камшици. Това е довело до смъртта на поне четирима демонстранти, предаде Ройтерс.

Протестите, често предвождани от жени, представляват предизвикателство за новото ислямистко правителство на талибаните, които се стремят да затвърдят властта си, след като превзеха столицата Кабул преди почти месец.

"Виждаме как талибаните реагират по един, за жалост, суров начин", заяви говорителката на службата на ООН за правата на човека Равина Шамдасани.

По думите й ООН е документирала четири случая на загинали от стрелба протестиращи. Тя обаче каза, че някои или всичките случаи може да са станали при опити за разпръсване на демонстрантите със стрелба.

Говорителката заяви, че ООН също така е получила съобщения, че са претърсвани домовете на участници в протестите. Също така са били сплашвани журналисти, отразяващи демонстрациите.
"В един от случаите се съобщава, че докато са ритали журналист в главата, са му казали: "Имаш късмет, че не си обезглавен", заяви Шамдасани. "Наистина се упражнява голямо сплашване върху журналистите, които просто се опитват да си вършат работата", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във