Банкеръ Daily

Свят

Талибаните очакват споразумение със САЩ до края на февруари

Споразумение между талибаните и САЩ ще бъде подписано до края на февруари, заяви базираният в Катар политическият говорител на екстремистката групировка Сухейл Шахин. Представители на САЩ и талибаните преговарят за политическо решение на конфликта в Афганистан вече година и половин, предаде ДПА.

"По силата на споразумението всички чужди войски ще напуснат Афганистан", каза Шахин за ДПА чрез приложението УотсАп и добави: "Няма да позволим на никой да използва афганистанската земя срещу друга държава". По думите му близо 5000 затворници талибани трябва да бъдат освободени след подписване на споразумението и преди започването на междуафганистански преговори. Няма потвърждение от американска страна.

На седмичното заседание на правителството днес афганистанският премиер Абдула Абдула съобщи, че споразумение между САЩ и талибаните е било "финализирано". В същото време се очаква талибаните да обявят седемдневно "намаляване на насилието", което САЩ изискват от екстремистката групировка, преди да подпишат каквото и да било споразумение. Шахин не уточни кога може да започне този седемдневен срок.

В събота американският министър на отбраната Марк Еспър каза пред журналисти в Мюнхен, че в края на седемдневния период на намаляване на насилието САЩ ще решат дали да пристъпят към подписване на споразумение или не. Според Еспър, цитиран от Си Ен Ен, ще има постепенно съкращаване на американския военен контингент в Афганистан до 8600 войници, ако бъдат изпълнени определени условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във