Банкеръ Daily

Свят

Талибаните обявиха обща амнистия за всички чиновници

Талибаните обявиха днес обща амнистия за всички чиновници в Афганистан и ги призоваха да се върнат на работа, предаде Франс прес.

Агенцията припомня, че това става два дни след като бунтовниците завзеха властта в страната с мълниеносно настъпление.

"Обявена е обща амнистия за всички /.../, така че би трябвало да се върнете към обичайния си начин на живот с пълна увереност", посочиха в изявление талибаните.

Великобритания ще въведе схема за даване на убежище на афганистанци, които се нуждаят от помощ, особено жени и момичета, след като талибаните поставиха страната под контрола си, съобщи Ройтерс.

Схемата ще бъде обявена от премиера Борис Джонсън, съобщи говорител на Даунинг стрийт 10 в понеделник.

В изявлението на Джонсън се казва, че международните партньори трябва да обединят силите си, за да помогнат да бъде предотвратена хуманитарна криза.

В миналото британското правителство е било критикувано от опозиционни политици, хуманитарни организации и магистрати, че не е приело достатъчно бежанци при по-ранни миграционни кризи в Европа.

Сега се очаква правителството да представи планове за схема за заселване по отношение на Афганистан, която ще бъде различна от системата за даване на убежище в Обединеното кралство. Вероятно тя ще бъде подобна на програмата, по която сирийци бяха прехвърлени във Великобритания от бежански лагери.

Джонсън освен това планира да проведе виртуална среща с лидерите на страните от Г-7 в близките дни, на която да бъде обсъдено как да не се допусне Афганистан да стане източник на международни терористични заплахи и как да бъдат подпомогнати хората там.

В понеделник британският премиер е разговарял по темата с френския президент Еманюел Макрон, а в близките дни планира да говори и с други световни лидери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във