Банкеръ Daily

Свят

Талибаните няма да обявят правителство докато не си тръгнат САЩ

Талибаните няма да обявят ново правителство в Афганистан докато в страната има американски войници, предаде Франс прес, като се позова на два източника от ислямисткото движение.

Беше решено сформирането на правителство да не бъде обявявано, докато има и един американски войник в Афганистан. Това каза единият от източниците, а другият потвърди информацията.

Американските военни са извели вчера по въздух в рамките на 24 часа около 10 400 души от Кабул, а 61 самолета на международната коалиция са помогнали за евакуацията на близо 5900 души, съобщи днес представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

От 14 август САЩ са прехвърлили извън контролирания от талибаните Афганистан или са помогнали за евакуацията на общо 37 000 души, каза представителят на американската администрация.

На 15 август талибаните влязоха без бой в Кабул и само за няколко часа установиха контрол над афганистанската столица. Същия ден президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви, че напуска страната, за да избегне кръвопролития.

Вицепрезидентът Амрула Салех каза, че при отсъствие на държавен глава, по конституция той става изпълняващ тази длъжност, и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Западните държави евакуират свои граждани и служители на посолствата си, отбелязва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във